Nagrada od 100.000 dinara za novi grb Vladičinog Han

Autor: Lj. Pavlović

Opštini Vladičin Han je raspisala konkurs za izradu novih simbola – grba i zastave. Svaki učesnik konkursa može učestvovati najviše sa tri rada i svaki rad mora biti dostavljen kao posebna pošiljka sa posebnom šifrom i traženim sadržajem.

Grb i zastava moraju biti izrađeni u skladu sa uobičajenom heraldičkom i veksikološkom praksom, ali su predloženi su različiti simboli vezani za Vladičin Han, od mitskih bića, geografskih obeležja, pa do sve do Nemanjića. Štit grba, prema konkursu, mora da sadrž neki od elemenata, između ostalih, i: reke – Južnu Moravu, Vrlu i Kalimanku, mostove: stari gvozdeni i novi most na autoputu E-75, planinu Kukavicu, Grdeličku klisuru, Hram Svetog kneza Lazara, dinastiju Nemanjića, kneza Lazara, Vladiku Pajsija, dinastiju Obrenovića koja je oslobodila Vladičin Han od Turaka, ili mesto u kojem dominira seosko stanovništvo i koje pažljivo neguje tradicionalne i folklorne vrednosti, mesto u kojem je industrija bila razvijena, mesto bogate tradicije muzičkog i pesničkog stvaralaštva.
Tekst koji se ispisuje na grbu treba da sadrži ime opštine i godine 1207. od kada se teritorija opštine Vladičin Han konstnatno nalazi u sastav srednjevekovne srpske države i 1878. kada je opština Vladičin Han oslobođena od Osmanlija i ponovo ušla u sastav moderne Srbije.
Mali grb se sastoji od štita i lente, izgleda i sadržine srednjeg grba.
Zastava opštine je pravougaonog oblika, crvene i plave boje sa istaknutim elementima grba i sadrži elemente koji ukazuju na tradiciju, bogatu kulturno-istorijsku prošlost, prirodne i geografske posebnosti opštine Vladičin Han.
Najbolje idejno rešenje simbola opštine Vladičin Han izabraće Komisija za sprovođenje postupka na čijem je čelu profesor doktor Dejan Antić iz Vranja, a poslednju reč o izgledu opštinskih simbola daće odbornici Skupštine opštine. Za autora je predviđena nagrada od 100.000 dinara.

Zainteresovani sve bliže informacije mogu pronaći na opštinskom sajtu.Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.