Nakon intervencije u surduličkoj bolnici, Vladica uklonio stršljenove i u hanskoj Pošti

Autor: Lj. Pavlović

Pored zmija sa kojima se Vladica Stanković iz Vladičinog Hana često susreće i ovog leta, svojim sugrađanima, ali i ljudima iz drugih mesta, on bio nezamenljiv spasilaci od stršljenova. Danas je sa zgrade Pošte u Vladičinom Hanu utklonio, kako sam kaže, ozbiljno leglo. Pre samo par dana, intervenisao je na Internom odeljenju Zdravstvenog centra Surdlica, gde su se ovi opasni insekti „uselili“ i u bolesničku sobu. Pored toga, bilo je na desetina akcija i u privatnim kućama, gde su se stršljenovi ugnezdili u roletnama, fasadama kuća, ispod krovova i na tavanima, u dimnjacima…

„Neverovatno je gde gnezda sve mogu da se nađu i tako ugroze ljude. Najneobičniji primer je leglo u krevetu,“ kaže Vladica.

Vladica veoma retko koristi opremu kada su zmije u pitanju. Međutim, sasvim je drugačije kada uklanja stršljene. Pod punom je opremom – zaštitno odelo, rukavice, čizme.

“ Leglo može da ima od 400 do 1.000 jedinki. Kada jedan stršljen ubode, on pusti feromon i tako daje signal drugima koji kreću u napad, pa nije pametno ne zaštiti se u ovakvim situacijam. Za razliku od stršljena, zmija beži od čoveka, dok on napada,“ kaže Vladica.

Vladica je predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ u Vladičinom Hanu.

Pogledajte snimak.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.