Najbolji ajvar spremio „Cvetak zanovetak“

Autor: Lj. Pavlović

Pobednik takmičenja u pripremi ajvara – „Izađi mi na teglu“ u Vladičinom Hanu je ekipa „Cvetak zanovetak“. Kapiten ekipe, Marijola Petković, višestruki pobednik, i ove godine je ponela „titulu“ kraljice ajvara. Pobdenici su osvojili šporet „smederevac“. Drugo mesto je pripalo timu „Vladimirove vodenice“ kome je pripao takođe šporet. „Živim život“, takođe veterani u kulinarskim takmičenjima pa i u ovom, je na trećem mestu i uručeni su im paketi „dijamnatovih“ proizvoda. Svima su dodeljene i medalje, kao i pehar prvoplasiranima.

Vice šampionke su najavile da je nagrada koju su osvojile – šporet, namenjena u humanitrane svrhe, što je još jedan lep gest, po ugledu na prošlogodišnje pobednice, ali ne samo u VLadičinom Hanu već i na nivou Srbije, devojke koje su nastupile kao „Mlade nade juga“ i pripremile najbolji ajvar u zemlji.

Ovogodišnji pobednici su, bez obzira na vrućinu kraj šporeta, srećni zbog još jednog priznanja, ali pre svega druženja i prijateljskoj atmosferi. Pored najboljeg delikatesa, na njihovom štandu našla se i pogača „cvetak zanovetak“.

Marijola Petković, Marija Vučković, takmičarske sa Nenom Stošić, u sredini, koja je umesila pogaču

„Pogaču smo dobili od naše prijateljice, Nene Stošić, koja je nazvala „cvetak zanovetak“, zaista ne znajući da se naša ekipa tako zove. To je bio pravi poklon, jer ajvar ne ide bez dobre domaće pogače,“ kaže Marijola.

Inače, ona sa različitim ekipama od 2017. godine nastupa, kada je karavan „Izađi mi na teglu“ prvi put organizovao takmičenje u Vladičinom Hanu. Takođe i Milevka Stošić, kapiten trećeplasirane ekipe, a vicešampion sa lanjskog finalnog takmičenja u Beogradu. Pored ovog, obe učestvuju i na drugim kulinarskim nadmetanjima i iza njih je puno nagrada.

Moramo da dodamo da je publika malo razočarana jer najmlađi učesnici i debitanti, učenici Poljoprivredno-šumarske škole „Josif Pančić“ iz Surdulice, nisu osvojili neku od nagradu.

učenici Poljoprivredno-šumarske škole „Josif Pančić“, gosti iz Surdulice

Prve dve pobedničke ekipe u oktobru će se u Beogradu nadmetati za neko od prva tri mesta, sa ostalim pobednicima iz Srbije.

Gastronomski karavan „Izađi mi na teglu“ ove godine obeležava 10. jubilej. Manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i omladine i uz pomoć sponzora.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.