Ne miruje klizište u Poljani

Autor: Lj. Pavlović

Pomeranje tla u pojedinim delovima naselja Poljana u Vladičinom Hanu vidljivo je na novim lokacijama. U ulici Vuka Karadžića, u blizini kuća gde je obavljeno bušenje terena radi sanacije, otvorila se rupa između potpornog zida i ulice. Na fotografijama je vidljivo da su usled klizišta, poispadali betonski blokovi i delovi zida.

Stanari tog dela ulice kažu da su se prvi znaci klizišta pojavili u vreme kada je isto zbrisalo veći deo Jovca, sela na oko 10 kilometara južno od Vladičinog Hana, 1977. godine. Sada strahuju da će, u slučaju većih padavina, doći do većih oštećenja, naročito na kućama.

I pored toga, gradnja u ono vreme nije sprečena pa je decenijama od tada pa do danas naselje „raslo“. Pre 25 godina, nakon bombardovanja, ali i obilnih padavina tokom zime i proleća, kližište se aktiviralo. Na više lokacija u Poljani oštećeno je desetak kuća, pomoćnih objekata, potpornih zidova, kao i nekih saobraćajnica. Upravo u delu ulice Vuka Karadžića vidljiva su oštećenja, sa izdignutom ili ulegnutom kockom, koja otežava kretanje vozila.

Tek pre nekoliko godina na ugroženim lokacijama zabranjena je dalja gradnja u naselju koje je najvećim delom na „divlje“ podignuto. Bušenja tla koja su obavljena, na nekim mestima su pokazala da se objekti nalaze na podvodnim vodama, na samo pet-šest metara od površine. I tamo gde su vlasnici sanaciju obavljali sopstvenim sredstvima, javljaju se nova oštećanja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.