Neslavni dani fontane koja nikada nije proradila, niti će

Autor: Lj. Pavlović

To što sat na fontani u centru Vladičinog Hana ponovo ne radi, evociralo je uspomene jednog broja Hančana na doba kada je i kako ista nastala. Ako zanemarimo pokvareni sat koji, ionako, malo vremena beleži u svojoj tačnosti, nikako se ne bi smelo zaboraviti da je, u stvari, mnogo veći problem to što sama fontana nikada nije proradila.

Jedna rogobatna tvorenina na premalom prostoru. Stoji beskorisno od 2005. godine, ako se izuzme da prolaznicima služi za bacanje smeća i lepljenje oglasa. Jedno kratko vreme službi gradskog zelenila poslužila je kao žardinjera, na ideju tadašnjeg šefa, Ive Mitića. Međutim, iako se zamisao pokazala dosta uspešnim projektom maskiranja nakarade, nakon Mitićevog odlaska iz preduzeća niti je bilo boljih pokušaja, niti se sađenje cveća nastavilo, pa ona i danas služi kao kanta za smeće.

Na tom mestu, inače, već je bila izgrađena fontana, nalik na potok, u vreme vlasti Zorana Ljubisavljevića. Dolaskom Slađana Marinkovića na čelo opštine Vladičin Han, većinom glasova odbornika doneta je odluka da se prvobitno izgrađena fontana poruši i podigne nova. Obrazloženje – nije bila građena po projektu.

I tako i bi. Umesto nje, podignuta je projektom predviđena osmougaona fontana, od mermera, gde je prikačena i mensingana pločica sa imenom tada, novopečenog predsednika, koja i sada dovodi u nedoumicu prolaznike da li je on ktitor, ili samo neko čijom je zaslugom nastala. Bilo kako bilo, prvi mlazevi vode, u pokušaju dočaravanja prizora kako bi fontana trebalo da izgleda, brzo su presušili. Pokušaji tadašnjih odgovornih, ali i kasnije, da opravdaju postojanje i investiranje u jedan ovakav projekat su propali jer su, kako nam je objašnjeno, dovodne cevi uže od onih kroz koje bi voda trebalo da pršti. Jedini lek bilo bi rušenje i „Jovo nanovo“. Po treći put, možda bi se i posrećilo, ne ulazeći u analizu opravdanosti takvog poduhvata traćenja narodnih para, sa sve satom.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.