Nestašice – žalosna slika juga Srbije

U krizna vremena jug Srbije nikada nije bio povlašćen. I ako jeste, nikada zahvaljujući državi, već snalažljivosti samih građana i njihovom radu. Možda će ova konstatcija povrediti osećanja najviših predstavnika vlasti, bivših i sadašnjih, ali da je opovrgnu, nemaju argumente za to. Jer, građani sa juga zemlje nemaju podjednak tretman, kao oni u većim gradovima, u mnogo čemu. U prilog tome govore i nestašice šećera koje traju mesecima. Svi koji češće idu u naš glavni grad, ili u neki od većih, kao i oni koji imaju nekog u prestonici, kažu, da tamo šećera ima u svim trgovinama, za razliku od našeg kraja, gde samo povremeno pristiže u ograničenim količanama.

I „Idei“ je danas popodne bilo šećera. Stiže, kako kažu zaposleni, dva puta nedeljno, po jedna paleta. Kako stigne, tako brzo i plane. Mnogi su praznih ruku izašli iz marketa. Oni koji su stigli na vreme, mogli su da uzmu ceo jedan paket, ili 10 kilograma. Taman za jednu turu džema.

„Meni ne treba puno, samo dva kilograma, da se nađe u kući,“ kaže starija žena, pokušavajući da pocepa najlon jer, na paleti, ni jedan paket nije otvoren.

Svi uzimaju maksimalno koliko mogu, a ispred prodavnice se neki premišljaju kako da se još jednom „provuku“ pored kasirke.

„Svo voće mi je u zamrzivaču. Ništa nisam kuvala, nemamo šećera,“ komentariše žena koja iz prodavnice izlazi sa 10 kg šećera.

Nekima sigurno tih par kilograma nije bilo potrebno. Ipak, kada ne stiže redovno da možete da odete i civilizovano kupite kilogram kada utrošite kesu šećara? A država uporno tvrdi da je snabdevenost redovna. Kada bi im pogledi doprli malo dalje od Beograda, možda bi i priznali da je vest u Hanu, Vranju, Leskovcu, Surdulici… – da je stigao šećer.

I ta dobra vest, vraća nas u devesete. Pored one, da nam je dinar stabilan, a inflacija tek dvocifrena. Redovi ispred prodavnica, podela po litre ulja, mleka i kilograma šećera, guranja i svađa. Kažu, tako je bilo i proteklog petka u „Idei“.

Danas na fb još jedna dobra vest za Hančane – u „Leonu“ stigla „kravica“.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Nestašice – žalosna slika juga Srbije

  1. Kleveću samo kleveću vlast,šećera „ima“ može da se kupi koliko hoćeš al po 150 dinara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.