O B A V E Š T E Nj E

 Povodom nezadovoljstva građana prethodnih dana zbog rada kotlarnice „Nektar“ odakle iz dimnjaka izlazi velika količina dima, izdato je obaveštenje nadležnih. U njemu se navodi da su „toku radovi na otklanjanje kvarova u kotlarnici „Nektar“. Rok za završetak radova je 20. septembar ove godine.

Od strane inspektora za zaštitu životne sredine Opštinske uprave opštine Vladičin Han, u fabrici „Nektar“ u Vladičinom Hanu, i u prisustvu odgovornih lica fabrike ,izvršen je vanredni inspekcijski nadzor.

Prema izjavi rukovodioca održavanja, Tomislava Nešića, datoj na zapisnik o inspekcijskom nadzoru, 30. avgusta ove godine, oko 13 časova, došlo je do kvara na elektrostatičkom filteru u kotlarnici i zastoja u filtriranju gasova, što je rezultiralo pojavom crnog i žutog dima. Istog dana, oko 17 časova, isključen je kotao na biomasu.

Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja od strane inspektora, zabranjen je rad kotlarnice na biomasu i dat je nalog za otklanjanje nedostataka, shodno važećem ugovoru o održavanju postrojenja kotlarnice, pod pretnjom preduzimanja zakonom propisanih mera, ukoliko se uočeni nedostaci ne otklone.

Takođe, prema izjavi odgovornih lica fabrike „Nektar“ u Vladičinom Hanu, škripa koja se čuje iz sistema za transport pepela uzrokovana je kvarom na pužastom transporteru. U toku je otklanjanje kvarova u kotlarnici i, prema ugovoru sa izvođačem radova, rok za završetak radova je 20. septembar ove godine.

Iz lokalne samouprave navode da je kompanija „Nektar“ značajna za stanovništvo i privredu opštine Vladičin Han u celini, uzimajući u obzir obim privrednih aktivnosti i broj zaposlenih radnika. Naime, u fabrici Nektar u Vladičinom Hanu zaposleno je oko 400 radnika, od čega je oko 200 stalno zaposlenih i 200 sezonskih radnika. Međutim, lokalna samouprava se nada da će se problemi rešavati u dobroj veri i u skladu za pozitivnim zakonskim propisima, u suprotnom, zakoni države Srbije se moraju poštovati i niko ne može biti iznad njih, jer su zdrava životna sredina i bezbednost stanovništva opštine Vladičin Han na prvom mestu, pa će se lokalna samouprava, u skladu sa tim i odnositi prema svim privrednim subjektima, što važi i za kompaniju „Nektar“.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.