Od jutros voda u Vrli čista, više ne zaudara

Voda u koritu reke Vrle, posle jučerašnjeg crnila i smrada, je čista i opet se vidi rečno dno. Primećuje se i da je nivo reke opao u odnosu na jučerašnje predvečerje.

Stigle su i prve informacije iz Opštinske uprave i obavljene kontrole Komunalne inspekcije na području hanske opštine.

„Komunalni inspektor je odmah juče obišao tok Vrle na našem području i izvestio nas da nema nikakvih izlivanja u reku. Kontaktirao je i kolegu iz Surdulice koji mu je rekao da je na području Surdulice juče bila provala oblaka i da pretpostavljaju da se nešto izlilo u korito reke, ali još uvek ne znaju šta, „saopštio nam je Miloš Stojanović, načelnik OU, Opštine Vladičin Han u telefenskom razgovoru.

Vrla se od jutros izbistrila

Šta se tačno izlilo, ostaje da se vidi u nadi da će surdulička inspekcija utvrditi razlog. Čitaoci Vesnika 017 u komentarima iznose različite sumnje: od izlivanja kanalizacije, koja se ionako ispušta u reke, ne samo ovde već svuda, do nekih radnji u procesu rada u Hidroelektranama. Ma šta bilo, među ljudima postoji bojazan pošto mnogi vodu iz Vrle koriste za zalivanje poljoprivrednih kultura, ali se plaše i za kvalitet vode sa alternativnih izvora.

Prema zvaničnim istraživanjima, u Srbiji se prečišćavanja samo 10 odsto otpadnih voda, dok se preostali deo izliva u reke. Postrojenja za prečišćavanje voda nema ni na području hanske opštine. Među kapitalnim projketima na zaštiti životne sredine, u opštinskom budžetu za ovu godinu nalazi se onaj za izardu PTD – projektno -tehničke dokumentacije za izgradnju kolektora i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Vladičin Han i Surdulicu. Ukupna vrednost projekta je 429.360.000 dianara. Vrednost realizovanog posla na izradi PTD do ove godine je 11.200.000 dinara a ostatak novca bi trebalo da bude uložen do kraja 2024. godine.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.