Opština Vladičin Han pokrenula inicijativu da osnovci dobiju jeftinije knjige fondacije „Kavčić“

Da li će učenici četiri osnovne škole na teritoriji opštine Vladičin Han dobiti besplatne, odnosno jeftinije knjige Fondacije „Kavčić“, zavisi od Saveta roditelja i samih prosvetnih radnika kao i odluke Nastavničkog veća, rekao je Goran Mladenović, predsednik Opštine Vladičin Han, na tribini o nabavci besplatnih udžbenika na kojoj je prisustvovao i sam osnivač fondacije, profesor Aleksandar Alek Kavčić, profesor „Karnegi Melon“ univerziteta u SAD-u.

Da li će učenici četiri osnovne škole na teritoriji opštine Vladičin Han dobiti besplatne, odnosno jeftinije knjige Fondacije „Kavčić“, zavisi od Saveta roditelja i samih prosvetnih radnika kao i odluke Nastavničkog veća, rekao je Goran Mladenović, predsednik Opštine Vladičin Han, na tribini o nabavci besplatnih udžbenika na kojoj je prisustvovao i sam osnivač fondacije, profesor Aleksandar Alek Kavčić, profesor „Karnegi Melon“ univerziteta u SAD-u, ineženjer elektrotehnike, informatičar, ali prew svega filantrop. Inicijativu da osnovci dobiju besplatne udžbenike, pokrenula je lokalna samouprava, a o besplatnim udžebinicima je na tribini govorio profesor Kavčić. Govoreći o tome, on je rekao da je sve što je postigao u životu, postigao je zahvaljujući obrazovanju koje mu je obezbedila država – odnosno roditelji onih koji su večeras prisustvovali na tribini, plaćajući poreze od čega je država, nekadašnja Jugoslavija, besplatno školovala svoje učenike, pa i studente.

„Ideja osnivanja fondacije bila je da učinim dobro delo za opštu korist i društvenu zajednicu, jer smatram da sam dužan da se na neki način odužim društvu. Udžbenici su sada jako skupi. Pre 30-40 godina nije bilo tako. Nisu koštali polovinu ili trećinu plate. Investiciju oko izrade udžbenika snosi fondacija, ja lično, ali imamo i sponzore. Napravili smo udžbenike bez ambicije da na njima zaradimo, i po tome smo jedintveni u Srbiji,“ rekao je profesor Kavčić.

Ti udžbenici su danas svima dostupni na internetu. Međutim, kako je rekao, to ne znači da svako ima račuinar ili telefon, kako bi mogao i da ih koristi. Osim toga, deca od prvog do četvrtog razreda, moraju da imaju štampane udžbenike, i tamo gde je neophodno fondacija ih i štampa – po ceni od dva dinara po stranici.

Profesor Alek Kavčić

„Naši udžbenici nisu besplatni, oni koštaju onoliko koliko košta njihovo štampanje. Jeftiniji su od fotokopije, pokrivaju gradivo, odobreni su od strane Ministarstva prosvete i izgledaju kao i svaki drugi udžbenik, sa tvrdim koricama, u boji su… Razlikuju se jedino u stilu – strani izdavači najčešće koriste puno ilustracija, dok ja volim konciznost. Od prvog do četvrtog razreda imamo 80 odsto potrebnih, a od petog do osmog razreda 50 odsto. Do 2024. godine za niže razrede to će biti 95 odsto i 80 odsto za više razrede osnovnih škola, “ kaže on.

Govoreći o cenama školskih knjiga, organizatoru su podsetili da je još 2003. godine u Srbiji liberalizovano tržište udžbenika i da je država posle 20 godina prepoznala da se nešto neregularno dešava na njemu, od kada su roditelji plaćali cene knjiga za svoje školarce, kao da primaju plate na nivou jedne Nemačke ili Amerike.

„Došlo se do zaključka da su knjige za osnovce nerealno skupe, da njihova štampanje košta nekih 13-18 odsto, a da oko 80 odsto profita od njihove prodaje ide izdavačima, da se, takođe,m štampaju van Srbije, da postoji korupcija,“ rekao je saradnik profesora Kvačića, Njegoš Petrović.

Goran Mladenović, predsenik opštine Vladičin Han je nedavno najavio da će Opština Vladičin Han pokušati da za osnovce obezbedi besplatne udženike za narednu školsku godinu, ali i za one naredne.

Predsednik Mladenović

„To će biti 1.600 kompleta knjiga. Tamo gde postoje knjige fondacije, nabavićemo njih, tamo gde ih nema, uzećemo druge izdavače. Za knjige će nam biti potrebno oko 10 miliona dinara. Kod bilo kog drugog izdavača, to bi bilo 18 miliona. Tako ćemo uštedeti osam miliona, uz pomoć kojih ćemo pokušati da rešimo pitanje azila i pasa lutalica, naredne godine pitanje parkiranja… Roditeljima ćemo mnogo pomoći, jer kada dođe vreme kupovine udžbenika, nije malo izdvojiti 150 evra, a neke porodice imaju i troje, četvoro dece,“ izjavio je Mladenović.

Među roditeljima, iako su organizovano došli, nije bilo mnogo onih koji su imali da postave pitanja. Još manje prosvetara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.