Pečenje rakije iz fotelje

U Polomu, kod Vladičinog Hana na porodičnom imanju, Dejan i Nataša Milenković prave rakiju na kazanu koji umesto drva koristi plin. Ovakav način proizvodnje možda nije mnogo isplativiji u odnosu na proces kada se koristi drvo, ali Dejan kaže da je mnogo jednostavniji. Kao što se vidi sa fotografije, ceo proces možete da kontrolišete iz fotelje.

„Mnogo smo uložili u opremu – boce, creva, samo smo regulator platili 100 evra, a gorionik jedva našli da kupimo. Plin je poskupeo ove godine, ali su i cene drveta menjane više puta. Onome ko ima svoja drva, isplati se da tako loži kazan. Ko ih kupuje, troškovi su tu negde, kao i za plin. Prednost plina je što voće u kazanu ne zagoreva, temperatura je niža i ne varira, a i nema gutanja dima,“ kaže Dejan.

Milenkovići na 15 ari imaju zasade šljive, čačansku ranu i čačansku rodnu i krušku viljamovku. Uz njih, gaje i kupine, između stabala šljive i kruške, kako bi iskoristili prostor između voćaka, što se pokazalo dobrom idejom. Kada otkupna cena voća nije zadovoljavajuća, za razliku od mnogih, oni ne odustaju od proizvodnje. Ukoliko hladnjačari ponude nisku cenu, sami prerađuju voće. Tako su ove godine svo voće preradili u rakiju.

„Kada je otkupna cena niska, mi onda prvimo rakiju, od šljive i kruške, ili vino, od kupina. Pre četiri godine sa 70 dinara po kilogramu, cena kupine je pala na svega 30. Plodove smo stavili u burad i napravili vino čiji je litar bio 800 dinara. Vino nosi ime naše ćerke, „Deja“. Otkupna cena šljive je uvek niska, pa završi u kazanu. Sa kruškom je malo bolja situacija, ali je zato rakija izuzetna. Litar ne može da se kupi za manje od 1.000 do 1.200 dinara. Šljivovica je između 700 i 800,“ kaže Dejan.

Umeće proizvodnje dobre kapljice, naučio je od pokojnog oca. Da bi se dobila kvalitetna rakija, najpre je potrebno kvalitetno voće, a zatim i znati kada je fermentacija završena i kada je pravi trenutak za „veselu mašinu“.

Dok mnogi rakiju peku preko zime, ili čak naredne godine, Dejan je ceo posao završio u prvoj polovini jeseni, oprema je spakovana i čeka sledeću sezonu. Rakija će, nakon što odstoji u burićima, biti isflaširana i čekati na prijatelje i ljubitelje dobre kapljice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.