Plesači iz Kolumbije i Grčke gostuju u Hanu

Autopr: Lj. Pavlović

I ovaj, 16. Međunarodni festival studentskih folklora u Vladičinom Hanu započeo je u dobrom raspoloženju uz zvuke muzike, igru sa različitih meridijana i bogatstvu tradicionalne odeće krajeva iz kojih potiču. Vatreni i plesači iz Kolumbije, Folklorne grupe „Amaneker Kolumbijano“ koji dovoljno plene samom pojavom i nošnjom, osvojili su publiku. Grupa postoji 37 godina, osnovana je u opštini Soača i specijalizovana je za interpretaciju nacionalne kulture kroz kolumbijski folklor. Učestvovala je na stotinama kulturnih događaja u Peruu, Čileu, Miksiku, Portugalu i našoj zemlji.

Kulturni centar „Gefire“ iz Grčke postoji još od 1978. godine i čuvar je tradicije i običaja svog naroda kroz igre i muziku. Učesnici su Evropskog programa „Mladi za Evropu“ u Španiji, na festivalima u Mađarskoj Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Kipru, Turskoj, Italiji, Srbiji. Broji 200 čalnova.

Na festivalu, tradicionalno, pred domaćom publikom nastupa i Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“. Svaki njihov nastup Hančani budno prate, jer je među njima mnogo onih koji su bili deo tog društva, ili njihova deca sada igraju u njemu. KUD „Branislav Nušić“ Hančane kontinuirano četiri decenije predstavljaju širom Evrope na velikom broju festivala, ali isto tako i u zemlji.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.