Počela žetva, „pali“ prvi otkosi ječma

Autor: Lj. Pavlović

Veći broj sela u hanskoj opštini zaboravio je šta znači žetva. Nekada se radilo ručno, srpom, a zatim bi se ceo komšiluk sakupio na vršidbi, da bi svi na vreme mogli da ovrše pšenicu. Sada je kombajnera, ili vlasnika vršalica, sve manje. Jedan od njih je Milan Đorđević (33) iz brdsko-planinskog sela, Kunova. Trenutno je bez posla, pa mu ovaj posao donosio donosi barem neki prihod. On kaže da je žetva, već počela, ali ječma, a za koji dan će i pšenice.

„Žetva ječma je počela, a za koji dan će krenuti i žetva pšenice u Pomoravlju. Posle toga, ide ovas. Ječam je ove godine zadovoljavajućeg kvaliteta. Na žalost, svake godine sve su manje površine pod žitaricama. Sela se gase,“ kaže Milan.

Nekada se, prema njegovim rečima, od ovog posla lepo zarađivalo. Konkurencija je bila veća nego sada, ali je posla bilo za sve.

„Konkurencije ima i sada, ali svako ima svoj reon. Ja sam desetak godina „držao“ reon od Repinca, Kunova, Brestova, Solačke Sene u našoj opštini, do Urmanice, Streška, Kruševe Glave itd. u vranjskoj opštini,“ kaže on.

Ovogodišnja cena žetve je 25.000 dinara po hektaru. Cena jeste prilično viskoa, ali, površine pod žitaricama u celoj hanskoj opštini u najboljim godinama za ratarstvo ne premašuju 10 hektara.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.