U kampanji ih oblizaili i obećavali a sada oni „obijaju“ opštinske pragove – kažu meštani Dupljana koji traže da im lokalna vlast samo nasipa put

Autor: Lj. Pavlović

Prizor koji su žitelji Dupljana ugledali jutros, nakon sinoćne kiše, kada je u pitanju glavni put u selu, nimalo ih nije obradovao. Blatnajvi drum, sa retkim ostacima nasipa, i rupe popunjene vodom, kao da i oni ne žive u 21. veku. O vodovodu i kanalizaciji nema ni reči. Skromni su to ljudi, navikli na teške uslove života i sve što traže je da se put nasipa i naprave propusti. Da ne tegle vodu svakodnevno od seoskog kladenca do kuća, glavnog izvora vodosnbdevanja, već da mogu da je doteraju vozilima. Nadaju se i da će moći da se, po tradiciji, okupe na Svetu Petku u susednom, Ružiću, kod istoimene crkve, kada dođe po 300-400 ljudi. Međutim, ako im lokalna samouprava ne sanira put, moći će dođu samo oni sa terenskim vozilima ili, u krajnjem slučaju, kako je to sve češće, samo pešice. A, kažu, obećavali su u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji. Dodaju i da su pre par dana opet išli kod predstavnika Opštine, da ispune datu reč. Budžetom opštine za ovu godinu, ne vidi se da je Dupljane predviđeno za bilo kakve radove, pa ni sanaciju puta, gde se, pored radova u gradskoj srededini nalaze i sela: Stubal. Priboj, Prekodolce, Dekutince i Ljutež.

„Do sela je nemoguće bez terenskih vozila. U Dupljanu i u sednom, Ružiću, tokom letnje sezone ima oko 200 žitelja, sa onim stalno nastanjenim. Sve je više onih koji renoviraju kuće svojih roditelja, da imaju gde provedu vikend, praznike, leto… Dolaze ljudi iz Beograda, sa porodicama, malom decom, ali i iz drugih mesta. Put je toliko uništen nakon sprovođenja optičkog kabla do škole, da je nemoguće proći vozilima, osim kada su u pitanju terenska. Vodu svakodnevno nosimo, teramo kolicima. Mladić iz sela, Miloš Petrović svakod dana pomaže i četvorotočkašem snabde po sedam-osam domaćinstva, ali to nije rešenje,“ kaže Stanko Petković (63) penzioner iz Dupljana.

Od izvora do prvih kuća pešači se oko pola sata u jednom pravcu. Stariji čekaju na pomoća, ali kada nema ko, i sami nose ili kanistre sa vodom teraju kolicima.

Miloš Petković

Petković je sa porodicom lane obnovio kuću. Skoro svakodnevno ga posećuje sin sa porodicom, a letnju sezonu provode u selu. Petkovići nisu jedini koji ulažu u svoja imanja. Porodice Dragana Petrovića, Dalibora Stojkovića, Sandeta Ilića, Vlaste Rašića, Zorana Petrovića i dr. svaka ima svoju proizvodnju, ali i da nemaju, smatraju da je put ono što je elementarano za ljude, ma gde živeli. Jedni se bave ratarstvom i povrtarstavom. Seju pšenicu, kukuruz, imaju zasade krompira, bašte, voćnjake… Ima i mladih koji se bave poljoprivredom. Goran Petrović uzgaja osam krava. Žali se da kombajn ne može do sela, da mu izbalira seno za stoku, ali ni da ga preveze do štale.

Komšije u Ružiću uzgajaju i maline i dunje. Niti mogu da dovedu po takvom putu, kažu, berače niti da prevezu voće do otkupljivača. Problem je i školska godina za tri đačića, ali ima i starih i bolesnih do kojih nteško stiže lekarska pomoć. A ne mogu ni pokojnike da prevezu do groblja, naročito posle ovakvog vremena, kakvo je bilo juče.

„Problem bi bio da tražimo da se put asfaltira, što nije ništa neobično za 21. vek, u kome živimo. Ali, mi samo tražimo da se obezbedi nekoliko kamiona šljunka i peska i da naprave propuste, da ga ne odnose prva kiša, i ispune obećanje koje su dali prošle godine kada su svako selo i zaseok obilazili tražeći glas, a sada mi „obijamo“ njihove pragove,“ vele meštani. Od Hana do Donje Koznice, put je asfaltiran pre sedam-osam godina. Odatle do Dupljana i Ružića, uz Kozničku reku, još nekih par kilometara samo je bio nasip.

Sa ironijom kažu da je ovaj kraj hanske opštine, na granici sa surduličkom, iznedrio mnoge poznate ljude koji su ovima, iz zavičaja, dok su bili na položajima, pomagali, a najviše je policajaca. Nedavno je, kaže nam, Nikola Petković, dolazila ćerka čuvenog patologa, Zorana Stankovića, čiji je otac iz Dupljana. Odatle potiče i nekadašnji direktor policije Vlastimir Đorđević Rođa, ali porodične korene vuku još i mnogi bivši sadašnji lokani načelnici, policajci…

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.