Pohlepa i laka zarada za svaki praznik

Autor: Lj. Pavlović

Pečeni kesten me uvek podseti na detinjstvo i novogodišnje praznike. Ispred Robne kuće u Vranju, gde smo pred svaku Novu godinu kupovali najljepše ukrase, one tanane i sjajne koji bi pukli uz malo jači stisak, uvek su bili prodvci kestenja. Domaćeg, sobinskog. Pekli su ga na roštilju, grejući promrzle ruke, dok se ulicom širio slatkasti miris. Uzimali smo ga uvek pred polazak kući, promrzli od špartanja od prodavnice do prodavnice, da i sami ugrejemo ruke, držeći fišeke novinskog papira sa vrelim kestenjem. Kolima se širio njihov miris, a okolo padale krckave ljuske.

Kada god vidim sobinski kesten, sitniji od onog uvoznog, uvek ga kupujem. Međutim, onaj opojni miris sa vranjske ulice nikada više nisam osetila od onog doba. Izgleda da ništa više nema ukus detinjstva, bezbiržnosti i sigurnosti i da je, umesto slatkastog mirisa, ostalo samo vađenje vrelog kestenja iz vatre.

Kestenje me često podseti i na jednu sasvim običnu priču o ljudskosti i neljudskosti. Prenela mi je pre više godina žena iz Makedonije koja dugo živi ovde. Prilikom posete porodici, uoči praznika, na pijaci je videla kestenje i njihovu cenu, zaprepastivši se razlikom u odnosu na onu kod nas. Na njen komentar prodavac je rekao da „za praznike treba omogućiti svima da kupe sve ono što je za trpezu neophodno.“

Sasvim suprotno našem rezonu – za praznike, sezonu zimnice ili koječega, cene treba povećati što više, jer je tada trenutak da se zaradi, pa što ne iskoristiti. I takvi smo i za vreme nestašica i bilo kakve druge nevolje, kada neko ne može da nahrani gladna usta, a neko gladne oči.

S tim u vezi, danas je kestenje na ulici bilo 500 dinara kilogram, iako retko ko kupuje toliko. Orah u ljusci u kesici, od koga, kada se očisti, teško da će biti 100 grama, staje 200 dinara. Jaja za Uskrs premaše i 30 dinara po komadu, a svi dobro pamtimo koronu i rat u Ukrajini, izgovor za poskupljenja, kao da hrani pola sveta ili makar celu Evropu i dizanje cena u nebo. Korona je za nama, rat još uvek traje i otvaraju se nova žarišta. Uprkos tome, neke su cene pale, dok statistika beleži pad kupovne moći. Tako je i ove godine neku decu zaobišao Deda Mraz, a po svemu sudeći, neke će i Božić Bata.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.