Poluprazne tezge na pijaci, cene paprene

Autor: Lj. P.

Ponuda na zelenoj pijaci u Vladičinom Hanu danas je bila katastrofalna kada je povrće u pitanju. Pardajza ima na samo par tezgi. Cena od 150 do 200 dinara po kilogramu, kvalitet, kažu kupci, ni osrednji.

„Ko zna koliko tezgi u okolnim mestima mestima je promenio. Plodovi mekani i raspuknuti, ništa sveže,“ kaže gospođa koja prebira po gajbici da nađe bar neki zdrav i kvalitetniji paradjaz.

Kilogram krastavaca, sa 60 i 70 dinara, koliko je bio prethonog petka, kada je pijačni dan u Vladičinom Hanu, sada je poskupeo više nego duplo, i staje 150 dinara. Paprike od 150 do 200 dinara. One jeftinije, svaka oštećena. Skuplji su i cvekla i šargarepa, po 120 dinara, sa doskorašnjih 100. Tikvice su nešto pristupačnije, od 60 do 80 dinara, a povrće koje je bilo do lane najjeftinije, crni luk, i dalje drži rekord sa 150 pa i do 200 dinara za kilogram. Krompir se može kupiti po ceni od 100 do 150 dinara.

„Nema sezonskog povrća, a nema ni para da se i ovo čega ima plaća po ovim cenama. A kavlitet sve gori. I ono što nam je bilo pristupačno, barem to voće i povrće, kada su nam meso i sir postali luksuz, sada je papreno i biće još gore posle ovih nesrećnih oluja. Do Boga li je, ili ljudi, ali nam se ne piše dobro,“ veli žena na pitanje šta kaže na trenutne cene zeleniša.

Tezge sa voćem, mahom iz uvoza kod nakupaca, su pune, a cene skoro na nivou prošlonedeljnih. Ponuda lubenica je sada nešto bolja, pa i cena malo niža. Kilogram košta od 35 do 50 dinara, dok dinjie i dalje „drže“ cenu, od 100 do 120 dinara po kilogramu, dok se u radnjama mogu naći za i za tridesetak dinara manje. Stoga, pre nego po navici krenete petkom u nabavku do pijace, nije na odmet, kao što rade stariji, da cene proverite u lokalnim trgovinama jer ćete, posebno petkom, neke proizvode naći jeftinije.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.