Borovnica sa Vlasine nikada jeftinija

Autor: Lj. Pavlović

Kalendarski, berba borovnice na Vlasini odavno je počela. Međutim, ne pamti se skoro da je bilo tako malo berača, kao ove sezone. Uzrok – niska otkupna cena od početnih 80-90 dinara po kilogramu, da bi sada neki pllaćali od 150 do 200.

„Berba borovnice na Vlasini krene i pre nego što počne da zri. Optimalni rok je oko 20. jula, ali do tada velike količine se oberu zelene, što je zakonom kažnjivo, i čeka se da u podrumima dozrijuŕ. Ove godine mnogi su odustali od berbe zbog niske otkupne cene. Na početku je bila 80 dinara, a sada 150. Jedino nakupci plaćaju 200 dinara,“ kaže jedan iskusan berač iz Hana.

Protekle godine otkupljivači su plaćali 250 dinara kilogram borovnice. Oni koji nisu odustali od berbe, plodove ove izuzetno zdrave biljke su odlučili da, umesto preduzećima koja se bave otkupom na veliko, prodaju na malo poznanicima, prijateljima i putem oglasa na društvenim mrežama. Kilogram očišćenih bobica4 je 500 dinara, dok je neočišćena 200 dinara.

Takvom načinu prodaje sve više pribegavaju i uzgajivači voća zbog, kako znaju da kažu – bezobrazno niskih otkupnih cena. Voće prodaju na kilogram, ili u manjim pakovanjima. Uprvo po uzoru na iste otkupljivače koji od proizvođača ili sakupljača šumskog voća zarađuju višestruko.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.