Uskoro javni poziv za popisivače poljoprivrednih gazdinstava

Od 1. oktobra do 15. decembra ove godine u Srbiji će biti obavljen popis poljoprivrede. Javni poziv za popisivače biće objavljen 15. avgusta Jna sajtu RZZS , www.stat.gov.rs i sajtu Popisa poljoprivrede 2023, i sajtu Popisa poljoprivrede 2023. popispoljoprivrede.stat.gov.rs. Planirano je da u popisu učestvuje oko 3 000 popisivača, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora. Pre početka Popisa biće organizovana petodnevna obuka za organizatore i neposredne izvršioce, radi obezbeđivanja jedinstvenog postupanja u tumačenju i primeni metodologije, prema planu i programu Zavoda.

„Osnovna obeležja o poljoprivrednim gazdinstvima: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke prikupljaju se potpunim obuhvatom jedinica posmatranja. Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja biće preuzeti iz administrativnog izvora ‒ evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Podaci za ostala obeležja (navodnjavanje površina pod usevima, način držanja stoke, obrada i održavanje zemljišta, upotreba đubriva, poljoprivredni objekti, mehanizacija i oprema) biće prikupljeni na uzorku,“ stoji na sajtu RZZS.

Podaci će se prikupiti metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava. Popisivači će podatke unositi direktno u elektronski Upitnik na laptopu (metod CAPI). Gazdinstva privrednih društava, zemljoradničkih zadruga i drugih oblika organizovanja sa statusom pravnog lica popisaće se samostalno, unosom podataka u veb-Upitnik (metod CAWI), koji će biti dostupan od 1. juna 2023. godine.

Preliminarni rezultati Popisa biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni – sukcesivno do 31. decembra 2025. godine.

„Učešće u Popisu je obavezno, a posebna pažnja, u svim fazama realizacije Popisa, posvetiće se zaštiti podataka. Svi neposredni izvršioci Popisa dužni su da postupaju u skladu sa zakonom i da podatke do kojih dolaze u toku popisivanja čuvaju kao poslovnu tajnu. Svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka i svaka zloupotreba službenih statističkih podataka povlači prekršajnu odgovornost, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023.“ podaci su RZZS.

Popis poljoprivrede 2023. priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2018.

Fotografija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.