Postojeće groblje u Hanu biće prošireno prema mostu Vrla

Autor: Ljiljana Pavlović

„Zona porodično-stambenih objekata u naselju Trač, neće biti ugrožena proširenjem groblja,“ tvrde nadležni u Opštinskoj upravi u Vladičinom Hanu. Prema rečima Marije Andrejević, rukovodioca Službe za investicije OU, na osnovu Urbanističkog plana groblje će biti prošireno prema severozapadu, ili u pravcu mosta Vrla.

„Groblje će biti prošireno prema severozapadu, a njegovim proširenjem zona porodično-stambenih objekata neće biti ugrožena. Predviđena je izrada pojasa zaštitnog zelenila između planiranog novog dela groblja i objekata, kao i na delu sa mostom Vrla. Groblje će od prvih kuća biti udaljeno oko 70 metara, a od auto-puta i više,“ kaže Andrejevićeva.

Prema njenim rečima, pristupilo se izradi Urbanističkog plana sa projektnom preparcelizacijom, a sve u skladu sa planskim dokumentom, u cilju stvaranja uslova za eksproprijaciju zemljišta.

„Urbanistički projekat sadržaće arhitektonsku razradu lokalcije, definisaće se broj i položaj grobnih mesta, internih saobraćajnica i pristupa, sa mestom centralne česme sa gradskom pijaćom vodom, okvirne površine od oko 23.000 metara kvadratnih, na osam katastarskih parcela. Urbanistički projekat će biti na javnoj prezentaciji u trajanju od sedam dana, a o istoj će javnost biti obaveštena putem medija, na internet stranici Opštine i oglasnoj tabli.“ rekla je Andrejevićeva.

Crkvena opština Vladičin Han još početkom aprila ove godine obavestila je nadležne u OU „da se više ne izdaju parcele građanima za života“ jer gotovo da su sve rasprodate, te je Opština pristupila hitnom pronalaženju rešenja, a projekat na proširenju groblja je prioritetan u toj opštini.

Proširenje groblja je neophodno jer je najnoviji deo skoro popunjen za samo par meseci, od početka godine pa do sada. Prema podacima Matične službe, na teritoriji opštine od početka godine pa do 18. jula preminule su 92 osobe, ne računajući umrle u nekoj od bolnica, za koje navedena služba nema podatke. Sve je više ljudi koji svoje preminule članove porodice izbegavaju da sahranjuju na seoskim grobljima zbog nepostojanja prevoza, loših ili neočišćenih puteva tokom zime, što im otežava odlazak u vreme pravoslavnih praznika ili parastosa.

Protiv proširenja groblja u pravcu kuća u Traču su žitelji tog dela naselja. Lokalno sveštenstvo, kako smo pre izvesnog vremena saznali od starešine Crkvene opštine Vladičin Han, Dejana Veličkovića, o čemu je Vesnik017 već pisao, je predlagalo proširenje iznad zadnjih grobnih parcela ka Prekodolcu.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.