Povećanje penzija i „mršava“ korpa

Sutra će penzioneri Fonda PIO dobiti svoje prinadležnosti za januar ove godine, uz uvećanje od 5,5 odsto. Prosečna penzija, koja je do sada iznosila oko 29.380 dinara, biće uvećana za oko 1.600 ali neće premašiti 32.000. Većina penzionera pomenutog fonda, zbog prevremenog penzionisanja ili manjeg broja godina radnog staža, do sada su u proseku primali tek nešto više od 21.000 dinara a ima i onih čija su primanja manja.

Zvanična statistika kaže da je inflacija protekle godine bila 7,9 odsto. Tokom nje, najviše je poskupela hrana, za 12,7 odsto. Prema Republičkom zavodu za statistiku najveće cene dostiglo je povrće sa poskupljenjem od 22,4 odsto. Gledano pojedinačno, najveći skok cena beleže ulje i mast, 20,9 odsto, meso, 14,3 odsto, kafa i čaj, 13,6 odsto itd.

Međutim, ukoliko uporedimo račune s početka leta prošle godine i sada, vidi se da su navedeni proizvodi, kao i niz drugih, poskupeli i mnogo više. Tako je ulje skuplje za skoro 100 dinara i sada litar ne možete kupiti za manje od 190 dinara, a kilogram masti je oko 250 dinara, takođe za oko 100 dinara više u poređenju sa periodom od pre šest-sedam meseci. Za kilogram šećera je trbalo izdvojiti između 50 i 60 dinara a sada 90. Litar mleka je skuplji za oko 10 dinara, a jogur i nešto više. Naglašavamo, to su cene najjeftinijih proizvođača, za koje se najstarija populacija najčešće i odlučuje. Kada sutra svedu račune, nakon prve kupovine u prodavnici, teško da će imati razloga da se raduju povećanju, koje ne može da nadomesti kontinuirana poskupljenja.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.