Povećanjem penzija ni do minimalca

Od 1. novembra ove godine penzije će biti uvećane za devet odsto , a prve uvećane prinadlženosti straiji će primiti u decembru. U januaru sledi još jedno povećanje i to za 12,1 odsto.

Prosečna penzija sada iznosi oko 30.000 dinara. Sa oba povećanja,kako su najvili iz VRs, prosečna penzija bi trebalo da bde oko 38.000 dinara, ili za oko 2.000 dinara manje od prosečne minimalne zarade.

„Penzije su mizerne i sada i sa predstojećim povećanjem. Koliko puta su do sada cene povećane. Unapred je povećanje „pojela“ inflacija“, kaže jedna naša sugrađanka, ne želeći da joj navedemo ime.

Stariji gospodin, sa kesom u ruci izlazi iz mesare. Na pitanje o tome da li je zadovoljan povećanjem penzija koje će dobiti, zastaje, pokazuje nam kesu u kojoj je na dnu pazarena roba i kaže:

„Zadovoljan? Prvo platimo račune, pa ako ima lekove, a onda za nas šta ostane. Nema za pristojan život ni do pola meseca. I pre je bilo teško, a sa ovim cenama ne može da se preživi.“

Malo je onih koji se raduju povećanju. Na sam pomen uvećanja primanja najstarijih, prvi komentar su poskupljenja hrane i struje.

U natežoj situaciji su oni koji primaju poljoprivredne, kao i porodične penzije. Njihov iznos je između 10.000 i 14.000 dinara. Na toj granici su i ljudi koji su se zbog bolesti ranije penzionisali, ili oni koji su dočekali starosnu, ali zbog neuplaćenih poreza i doprinosa, posledice privatizacije društvenog sektora u hanskoj opštini, primanja su im značajno manja nego što bi to bilo da su novi vlasnici fabrika redovno izmiriovali svoje obaveze prema radnicima, kao i Fondu PIO, ali i državi, tj. Poreskoj upravi.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.