U Tehničkoj školi i hanskoj gimnaziji ako nema zvanične uredbe, sa grejanjem kreću od 15.

Nakon izjave Ane Brnabić, premijerke Srbije u tehničkoj Vladi da nema potrebe da grejna sezona počne 15. oktobra i da će biti pomerena za kraj meseca, jer su temperature iznad proseka za ovo doba godine, u mnogim ustanovama su zbunjeni da li to važi za sve, ili ne. Posebno, u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, gde nadležnima nije jasno da li će o početku grejne sezone za njih odluku doneti VRS ili lokalne samouprave.

U Tehničkoj školi u Vladičinom Hanu, kao i u Gimnaziji „Jovan Skerlić“ u Vladičinom Hanu , dve srednje škole koje koriste isti objekat, ali u suprotnim smenama, delimično su spremni za početak zimske sezone. Slađan Đorđević, direktor Tehničke, kaže da su oni onoliko koliko su mogli pripremili kotlove za grejnu sezonu. Ono što nije u njihovoj moći da reše jeste nabavka sušenog uglja kolubara, koga na lageru nema od februara ove godine.

Slađan Đorđević, direktor Tehničke škole

„Sušenog uglja kolubara nema već nekoliko meseci i nailazimo na problem jer moramo da koristimo kaloričniji, koji se teže pali. Na osnovu razgovora sa dobavljačima, za bilo koju drugu vrstu uglja da se opredelimo, možemo da dođemo u probleme. Verovatno ćemo se opredeliti za mrki ugalj, koji se teže pali ,pa ćemo zbog toga morati da naručimo više drva nego do sada,“ objašnjava Đorđević.

Kako ove dve srednje škole rade u istom objektu, samo u suprotnim smenama, naizmenično kupuju ogrev i dele troškove. Ove godine procenjuju da će ih grejanje, na osnovu sadašnjih cena, koštati duplo više u odnosu na proteklu školsku godinu i sezonu grejanja.

Objekat u kome rade dve s

„Ugalj je protekle godine koštao 12.000 dinara po toni, a sada je 19.000 bez PDV-a ili 22.800 dinara sa PDV-om. Mi smo avršili javnu nabavku za prvu isporuku, koju već očekujemo. Za obe smene za grejnu sezonu nam treba između 250 i 270 tona uglja. Da li će toliko biti utrošeno ili ne, zavisi i od vremenskih uslova,“ kaže direktor Ivica Marković, diretor gimnazije.

Ivica Markovic, direktor gimnazije (foto sa stranice škole)

Nadaju se da će na tržištu biti dovoljnih količina uglja. Što se početka grejne sezone tiče, kažu da škole još uvek nemaju nikakvo zvanično obaveštenje o tome da li se ona odlaže ili u obrazovnim ustanovama, pa ukoliko ga ne dobiju, sezonu grejanja će započeti uobičajeno, od 15. oktobra.

Od predsednika opštine, Gorana Mladenovića smo dobili pojašnjenje o početku grejne sezone u školama.

„Odlaganje početka grejne sezone važi za toplane. Što se škola tiče, grejna sezona počinje redovno,“ kaže on.

Prema njegovim rečima, Opštini Vladičin Han je prošle godine iz Ministarstva za regionalni razvoj odobren novac za izgradnju kotlarnice na biomasu tj. sečku, kako bi se prešlo na ekološke energente, s obzirom da se u srednjim školama greju na ugalj, i da se na realizaciji projekta radi.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.