Predavanje o trgovini ljudima – Informiši i sebe i druge

Autor: Lj. Pavlović

Za učenike 7. razreda Osnovne škole „Branko Radičević“ u Vladičinom Hanu juče su predstavnici Crvenog krsta održali predavanje o trgovini ljudima – Ne dozvoli da te prevare, informiši i sebe i druge. Oni su sa decom u razgovoru otkrivali koliko su upozanta sa navedenom temom i proveli ih kroz vodič kako da prepoznaju opasnost. Upozorili su ih na moderna sredstva komunikacije i lakoću pristupa informacijama putem interneta koji olakšavaju vrbovanje potencijalnih žrtava zbog čega je neophodno biti posebano oprezan. Da li znamo sa kim četujemo na društvenim mrežama, kako se treba postaviti prema osobama koje nam odmah traže lične podatke kao i one o stanju u porodici, da li se treba sastati sa licima koje upoznajemo putem četa, su samo neka od pitanja o kojima se raspravljao.

„Ne treba slati svoje slike ili davati lične podatke, Moramo voditi računa o tome koje informacije postavljamo na socijalne mreže, poput fb, twiter-a kao što su adresa, broj telefona, status tipa „sam kod kuće“ i sl. kao i o tome kome dozvoljavamo pristup našim podacima,“ rečeno je na predavanju.

Bez ikakvog stida i straha treba prijaviti roditeljima ili starateljima svaki neprimeren sadražaj, za pomoć se treba obratiti i u nedostatku tehničkog znanja. Deca su posebno upozorena na oglase koji stižu elektronskim putem sa nepoznatih izvorišnih adresa, a naročito sa javnih i besplatnih e-mail sevisa, na opasnost putem korišćenja sajtova za sticanje poznanstava , ali i na opasnost koja često vreba sa pojedinih sajtova koji nude posao.

Iz diskusije se moglo zaključiti da deca dobrim delom vladaju znanjem iz navedenih oblasti i odakle sve vrebaju opasnosti i koje su posledice svega – da tim putem mogu dospeti u položaj belog roblja za potrebe protitucije, kriminala, nasilnog rada ili da budu žrtve trgovine organima.

Predavanje na istu temu nedavno je održano i u školi „Sveti Sava“ , a povodom obeležavnja Evropskog dana brorbe protiv trgovine ljudima.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.