Preduzetnički duh „Svetosavci“ vežbaju odmalena

Autor: Lj. Pavlović

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Vladičinom Hanu danas je od 13 do 14 časova održana prodajna izložbu radova učenika petog razreda. Uz pomoć nastavnika, učenici tri odeljenja tog razreda su u holu škole na štandovima izložili predmete koje su sami izradili. Kao pravi preduzetnici, na svakom štandu ispisan je naziv preduzeća, cene, sve lepo aranžirano, uz ponudu proizvoda ljubaznih trgovaca, ali i reklamnog materijala. Deca su posetiocima ponudila nakit, novčanike i torbice, podmetače… Iz „preduzeća“ „Bambi“ Natalija i Lana, nakon što su nam predstavile svoj proizvodni program, uručile su nam i flajere, kao bismo ih reklamirali i upoznali prijatelje sa njihovim proizvodima.

„U okviru preduzetničkih kompetencija i razvoja trgovinskih navika kod dece, u maju u junu imamo nastavu gde se učenici podele u timove i onda istražuju i osmisle proizvod i sve što mogu o materijalima. Ove godine sam preporučio da to budu reciklirani materijali i da pravimo suvenire i nakit. U pitanju su učenici petog razreda sva tri odeljenja i za danas je zakazana promocija i prodajna izložba gde učenici, računajući svoje troškove i svoj rad, kao i eventualnu zaradu, prodaju svoje proizvode kupcima – učenicima, nastavnicima, roditeljima i dragim gostima,“ rekao nam je Zoran Ristić, nastavnik tehničkog i tehnologije u toj školi.

Prema njegovim rečima, „mnoge su ekipe već uspele da naprave profit i ni malo zanemarljivu zaradu, iz njihovog ugla, i njihovi osmesi i entuzijazam pokazuju da smo na dobrom putu.“ Ovo je peta godina kako se radi preduzetništvo u OŠ „Sveti Sava“, a koja je u programu ministarstva i učenici su već prve godine bili jako uspešni.

„U vreme korone smo to malo samnjili, ali sada se opet vraćamo da to bude u širem krugu naših učenika i nadamo se da naredne godine proširimo i na ostale razrede. Svako odeljenje na kraju, sa odeljenskim starešinom, bira kako će novac raspodeliti, da li će kompletno biti uplaćen u humanitarne svrhe ili će nešto zadržati za kupovinu svojih potrepština, za učionice ili neke druge potrebe, tako da imaju slobodu u raspodeli dobiti,“ rekao je Ristić.

Štandove je posetio i direktor škole, Dragan Dimitrijević. On je pazario jedan novčanik i, kako je u svom šaljivom stilu prokomentarisao, birajući, da bude što veći. U međusmeni, bilo je i roditeljima koji su posetili prodajne štandove ove vredne i maštovite dece, ali najviše kupaca bilo je među drugarima.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.