Preminuo Milentije Mladenović (86), čovek koji je izgradio Kržince

Autor: Lj. Pavlović

U 86. godini preminuo je Milentije Mladenović Meta, penzioner iz sela Kržince, u opštini Vladičin Han. Ostaće upamćen, pre svega, kao dobar čovek, veliki graditelj i humanista, čovek koji je najduže bio na čelu svog sela, kao predsednik Saveta mesne zajednice, delegat i odbornik u lokalnoj skupštini – oko četiri decenije.

Za to vreme u Kržincu je izgrađena je škola, ambulanta, vodovodna mreža, dom kulture, selo je dobilo telefone, izgrađen glavni put, a Mldenovićevim ličnim zalaganjem uređeni su i brojni seoski putevi, školsko dvorište….Kada nije imao pomoć nadležnih, radio je sam ili uz pomoć svojih meštana. Tako je doveo vodu do seoskog groblja, obnovio česmu kod izvora za koji Kržinčani smatraju da je lekovit, a jedna od poslednjih njegovoh akcija bila je obnova seoskog krsta. I to je samo deo onog što je činio za svoje selo i komšije, ali i druge ljude.

Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad. Posebno je bio ponosan što je njegova aktivnost na poboljšanju uslova života u selu „krunisana“ najvećim priznanjem, na inicijativu par prijatelja iz sela, zlatnom medaljom za izuzetno zalaganje u humanitarnom radu, nesebičnu pomoć i dobročinstvo. Medalju mu je uručio prošle godine predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na ceremoniji dodele priznanja zaslužnima u Narodnoj skupštini, na Sretenje.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

One thought on “Preminuo Milentije Mladenović (86), čovek koji je izgradio Kržince

  1. Miletija , moj stric , čovek kome pripadaju MNOGO, MNOGO , MNOGO …. POHVALNICA , do zadnjeg dana njegovog života se borio za njegovo selo , da imaju kapelu , telefon , vodovodnu mrežu , dobar seoski put pa i put preko njegove parcele do seoskog groblja i mnoge gradnje za korist svoga sela …..
    Počivaj u miru , rođo , neka ti je laka zemlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.