Prodaje se FOPA „Vladičin Han“ u stečaju, radnici izgubili nadu za naplatu potraživanja

Autor: Lj. Pavlović

Prodaja stečajnog dužnika AD Fabrika omotnog papira i ambalaže „Vladičin Han“ iz istoimenog mesta oglašena je za 4. septembar u Privrednom sudu iz Leskovca. Imovina nekada najmoćnijeg preduzeća u hanskoj opštini biće ponuđena kupcima u četiri celine, putem javnog nadmetanja.

Na osnovu podataka iz javnog oglasa, koji je potpisao stečajni upravnik, Branko Mitić, prvu celinu čini magacin na 4.805 metara kvadratnih, čija je procenjena vrednost 42 miliona dinara, a biće ponuđena tržištu po početnoj ceni od 11 miliona dinara.

FOPA

Drugu celine čine: papir hala koja se prostire na 5.532 kvadrata, nadstrešnica od 779 kvadrata, restoran koji zauzima 451 kvadrat, postrojenje za otpadnu vodu od 47 kvadrata sa zemljištem površine od 20.000 kvadrata. Njihova procenjena vrednost je 57 miliona dinara, dok je početna cena 14 miliona. Treća celina se sastoji od stanice za tehničku vodu od 55 kvadrata sa zemljištem od 14.000 kvadrata, čija je procenjena vrednost četiri miliona dinara, dok početna cena na javnom nadmetanju iznosi 950.000 dinara. Četvrtu celinu čine tri parcele,ukupne površine 1.428 metara kvadratnih, sa procenjenom vrednošću od 350.000 dinara i početnom cenom od 100.000 dinara.

Zainteresovani imaju rok da do 28. avgusta stečajnom upravniku dostave mejl o zainteresovanošću za učešće na javnom nadmetanju, a depozit u iznosu od 20 odsto od procenjene vrednosti celine za koju su ziantereovani da uplate najkasnije do kraja tekućeg meseca. Javno nadmetanje je zakazano za 4. septembar u Privrednom sudu iz Leskovca, od devet do 10:45 časova.

Oglašavanjem prodaje FOPA-e, na koju se čeka skoro dve decenije, nakon kilometarskog spora sa bivšim kupcem iz Bugarske o povraćaju imovine preduzeća, a sudeći prema komentarima bivših radnika, sve nade da će išta naplatiti, pale su u vodu. Radnici su nakon privatizacije preduzeća ostali bez uplaćenog radnog staža i isplaćenih zarada za više godina, kao i bez prodatih akcija jer je tadašnji kupac od radnika preuezo samo većinski paket. FOPA je bila jedina fabrika u hanskoj opštini koja je privatizovana po prvom zakonu o privatizaciji iz devedestih godina prošlog veka tzv. Miloševićevom, kada je većinski paket akcija ostao u rukama radnika. Za privatizaciju ovog, kao i skoro svih bivših društvenih preduzeća u Vladičinom Hanu vezane su velike afere u kojima su radnici očerupani do gole kože, ali nije poznato da je iko od upletenih odgovarao niti na lokalnom, niti na nivou države.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.