Proizvođači maline nezadovoljni otkupnom cenom

Autor: Lj. Pavlović

Brba maline u opštini Vladičin Han je počela. Otkupna cena „crvenog zlata“ je 220 dinara po kilogramu, čime su izuzetno nezadovoljni malinari. Jedan proizvođač kaže da od 220 dinara, 100 dinara „ode“ za berače, i pita gde je tu zarada. kada se uračunaju svi i troškovio oko održavanja zasada.

„Šta da kažemo, da nije žalosno bilo bi smešno,“ komentariše kratko jedan od proizvođača iz hanskog kraja.

Vlasnici malinjaka uveliko traže radnike. Lepe oglase na javnim mestima, ali se oglašavaju i preko društvenih mreža. Cena ponuđena beračima nije svuda ista i jedinstvena, kao što ni proizvođači na jugu ne istupaju jednistveno u ovakvim situacijama kada ih otkup „žulja“. Kreće se od 80 do 100 dinara po kilogramu, s tim da većina radnicima obezbeđuje prevoz, dok hranu nose sami.

„Prošle godine za kilogram maline plaćalo se 80 dinara, što je nedovoljno s obzirom da je to mukotrpan posao, a još manje da sada neko bere za tu cenu. Samo se po radnici ne gleda šta je sve poskupelo. I lane su u ovo vreme bile nesnosne vrućine, pa treba izdržati 10 do 12 sati dnevno na suncu i nogama. Iz Hana se kreće oko pet sati izjutra, nekada u putu prođe i do sat vremena, kod većine domaćina popijemo kafu, a onda krećemo sa berbom. Ovde većina vlasnika ne brani pauzu, nema nadzornika kao u malinarskim krajevima u Srbiji koji vam „vise nad glavom“, ali i i ljudi tj. gazde su različite, pa neke i izbegavamo. Sve u svemu – krvav je to dinar“ kaže jedna od žena kojoj je berba malina jedina šansa da zaradi „svoj dinar“.

Iskustvo pokazuje da uigrani berači maline, dnevno mogu uberu do 70-80 kilograma. Međutim, malina se ne bere svakodnevno, već se prave pauze da plodovi sazru, tako da je prozvoljna računica da za mesec dana, koliko traje intenzivna berba, može da se zaradi neka ogromna suma. Ipak, besparica i nezaposlenost, nemaju izbora.

Prošle godine zvanična cena maline u Srbiji bila je 350 dinara. Međutim, ovde je miker plaćan oko 215, dok je polana bila znatno jeftinija, od 140 do 160 dinara. Od prošle godine pa do sada sve je višestruko poskupelo, ali VRS očigledno smatra da je proizvođačima maline cena od 250 dinara dovoljna. U lancu od proizvođača do izvoznika, ovi prvi će i sada ostati „kratkih rukava“, a koliko je otkupljivačima važna malina, pokazuje jedan podatak da iz Korbevca, sela u opštini Vranjska Banja odlaze po malinu čak u Ljutež, jedno od najudalejnijih sela u hanskoj opštini, skoro pa na granici sa Surdulicom.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

3 thoughts on “Proizvođači maline nezadovoljni otkupnom cenom

  1. Višnju proizvođači ne oberu skoro svake druge godine, zbog bedne cene oktupa. Tako je i sa drugim voćem. Ali uvek su samo malinari tema. Ako vam se ne isplati, nemoj da berete. Ako mislite da vas hladnjačari kradu, udružite se pa pravite hladnjače. Niko na ovom svetu ko nešto pravi i proizvodi nema garantovanu cenu otkupa, što bi malinari bili izuzetak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.