SPC danas slavi Duhove

Autor: Lj. P.

Jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – dan Svete Trojice, ili Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole Srpska parvoslavna crkva i vernici praznuju u naredna tri dana. Ovaj praznik samtra se rođendanom crkve Hristove.

Po obećanju Hristovom, u pedeseti dan po vaskrsenju i deseti po vaznesenju, spustila se blagodat Svetog duha na učenike sina Božjeg. Oni su potom progovorili mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli po celom svetu da propovedaju reč Gospodnju. Silaskom Svetoga duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Na današnji dan kuće i crkve se ukrašavaju zelenilom – travom, cvećem i grančicama od kojih se, u toku molitve, u hramovima pletu venčići, koje nose kući i stavljaju pored ikona i kandila. Duhovi se slave tri dana, ali se praznovanje nastavlja tokom cele sedmice, kada se ne posti ni jedan dana, jer je to takozvana trapava nedelja. Predstavlja uvod u Petrovski post, koji počinje 1. jula.

Sveta Trojica se obežava i kao slava, mesta i gradova , negde prvi, a negde drugi dan. Slava su Kraljeva, Kruševca, Požarevca, beogradskih opština Čukarica, Obrenovac i Lazarevac, kao i Bežanije, a našem kraju seoska je slava Beliševa, Poloma. To je i Dan policije koji se obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija, na ovaj praznik, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.