Prvi poskok ove godine uhvaćen na području hanske opštine

Autor: Lj. Pavlović

U Karadžincu, kod Vladičinog Hana Vladica Stanković, hvatač zmija, pritekao je u pomoć danas porodici Dragan Petkovića i iz dvorišta uklonio poskoka, prvi primerak otrovnice u ovoj godini.

„Ovo je jedan ozbiljan primerak poskoka, dugačak oko 80 santimetara. To je najčešća otrovnica koja se susreće u našoj zemlji i u Evropi. U nekim slučajevima primerci mogu da narastu do 1 metra, ali je to slučaj u nekim kanjinima, inače, retko. U ova doba godine, nakon burmacije, ili zimskog sna, su najotrovniji i ovo što ja radim ne preporučujem nikome, osim stručnim licima, “ kaže on.

Vladica Stanković, predsednik Udruženja za zaštitu životinja „Poskok“, sa prvim poskokom uhvaćenim ove godine

Vladica objašnjava da je poskok karakterističan po rogu na glavi, mačkastim očima i šarama u obliku romboida, uz pomoć kojih je odlično kamuflira. Kako kaže, često se sreću i vrste smukova sa sličnim šarama, ali su oni bezopasni.

U toku prošle godine imao je više od 100 intervencija i to ne samo na teritoriji hanske opštine. Od tog broja, tek zmeđu pet i šest odsto zmija koje je uhvatio bile otrovnice – poskoci, dok na šarke ređe nailazi.

„Poskoci su otrovnice koje se često sreću na manjim nadmorskim visinama i karakteristične su za ove krajeve. Šarke su ređe, jer je njihovo prirodno stanište na nadmosrkoj visini većoj od 600 metara,“ kaže Vladica.

Kao iskusni hvatač zmija i predsednik Udtuženja za zaštiti životinja „Poskok“, skrenuo je pažnju ljudima da budu oprezni prilikom boravka u pririrodi, posebno u vreme predstojećih praznika, kada mnogi odlaze na izlete.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.