Put do Lebeta kroz rupe i kaljugu

Najudaljenije selo u opštini Vladičin Han, Lebet, na granici sa surduličkom opštinom nema čestit put. Deo puta do Lebeta vodi kroz Mačkaticu, surduličko selo, i upravo ta deonica je najkritičnija. Put je izrovan kamionima koji eksploatišu šume, kažu meštani Lebeta, a kada kiša padne samo se terenskim vozilom može preko njega.

„Od rudnika u Mačkatici pa sve do Lebetske reke put je takav. Leti i nekako, sa prvim kišama je užasno. U selu isto, od škole do mahale Belića. Pre tri-četiri godine put na našem području je nasipan, dva puta iste godine. Posle prvog, par kiša je spralo sve. Po drugi put su odrađeni i kanali, pa je stanje bolje. Međutim, teški kamioni kojima se izvlače drva, put je nanovo uništen,“ kaže Ivica Zlatković, predsednik Saveta MZ Lebet.

On dodaje da su se obraćali nadležnima u opštini, ali im je rečeno traže pomoć od Surduličana, jer Hančani nemaju ingerencije nad putevima druge opštine. Obraćali su se i Šumskoj upravi, pa je šef ogranka iz Hana nedavno poslao dva kamiona koji su kritične delove nasipali.

„Posle prolaska par kamiona, kao i da nije nasipan. Iz Šumske su nam obećali da će doterati još materijala za nasipanje, a mi planiramo da se obratimo i nadležnima u Opštini Surdulica, jer put kroz Mačkaticu je na njihovoj teritioriji,“ kaže Zlatković.

Meštani Lebeta kojih je zimi u selu petanestak, se nadaju da će Surdulica imati razumevanja, s obzirom na to da imaju ministra koji je zadužen za razvoj nerazvijenih područja, a šta je u nerazvijenim opštinama kao što su dve susedne, ukazuju, važnije od puta. Selo se nalazi na oko 30 kilometara od Vladičinog Hana. Smešetno ispod padina Čemernika, na nadmorskoj visini od 800 do 1.000 metara nadmorske visine. Zimi tamo ume da bude više nego surovo kada sneg zaveje. Tada se ne može nikuda, čak ni onda kada zatreba lekarska pomoć.

Postojanje pristupačnog puta je od važnosti i zbog ljudi koji se leti bave voćarstvom. Dolaze iseljenici koji sada žive u Beogradu, Velikoj Plani, Nišu i drugim mestimna i zbog zasada maline i drugog voća i letnje mesece provode u rodnom selu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.