Savet škole U OŠ „Branko Radičević“ traži od nadležnih u školi da odaberu jeftinije udžbenike Fondacije „Kavčić“

Na inicijativu većine roditelja učenika iz svih razreda Osnovne škole „Branko Radičević“ u Vladičinom Hanu, Savet roditelja danas je uputio preporuku školi da pri odbairu udžbenika uvaže njihove razloge zbog čega traže jeftinije knjige. Preporuka je upućena direktoru škole, Draganu Stojanoviću, Nastavničkom veću, Stručnom veću razredne nastave i stručnim većima iz oblasti predmeta te škole.

U dopisu koji nam je dostavio Milan MIlosavljević, predsednika Saveta roditelja u školi „Branko Radičević“, roditelji traže da nadležni u toj obrazovnoj ustanovi pri odabiru udžbeniak za narednu školsku godinu, pored ocene njihovog kvaliteta, odobrenja Ministarstva prosvete, imaju u vidu i njihove cene.

„Glavni razlog ove inicijative je ekonomske prirode. Svi smo svedoci posledica inflacije koja dovodi do pada životnog standarda ljudi. Izborom udžbenika Fondacije „Kavčić“ znatno bi se umanjio pritisak na kućne budžete roditelja ili staratelja učenika koji, složićete se, nije beznačajan, posebno kada porodice imaju dva ili više učenika,“ kaže se u preporuci.

Roditelji dalje navode da su na na tržištu udžbenika trenutno ubedljivo najjeftiniji navedene fondacije koja je okupila veći broj izdavača: Nova škola ArhiKnjiga, Diofant, MacMillan, New Age, Publishing i Zavod za udžbenike.

SR je rukovodstvu škole i nastvanaom kadru ukazao na to da je u susret roditeljima ili starateljima njihovih učenika izašla lokalna samouprava i izrazila spremnost da finansira nabavku udžebinka za sve učenike osnovnih škola sa područja opštine od izdavača koji nudi najpovoljnije uslove. Oštinana bi obezbedila sredstva za kupovinu udžebnika po cenama Fondacije „Kavčić“, uz dopunu udžbenika koji nedostaju u ponudi. Prema informacijam SR, fondacija ima oko 70 odsto potrebnih udžebika.

„Potencijalnim izborom skupljih udžbenika teret kupovine udžbenika pao bi na roditelje i staratelj dece. Očekujemo da uvažite navedene razloge koji se odnose kako na redovan izbor udžbenika tako i na promenu ranije izabranih udžbenika,“ zaključuje SR OŠ „Branko Radičević“.

Knjige Fondacije „Kavčić“ koštaju dva dinara postranici i najjeftinije su. I kada bi ih roditelji sami kupovali svojoj deci, koštalo bi ih mnogo manje nego knjige drugih izdavača. Za jeftinije udžbenike se već u hanskoj opštini opredelila OŠ „Vuk Karadžić“ iz Stubla. Savet roditelja OŠ „Sveti Sava“ je takođe za te knjige i, prema njihovim informacijama, i imaju podršku direktora. U OŠ „Vojvoda Radomir Putnik“ iz Džepa, imamo informaciju da je stručno veće odabralo udžbenike, ali našoj redakciji direktorka nije rekla koji je izdavač u pitanju.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.