Smeštajni kapaciteti Vladičinog Hana manji od 170 ležaja, TO poziva fizička lica da obave kategorizaciju objekata

Autor: Lj. Pavlović

Razvoj turizma u opštini Vladičin Han jedan je od ciljeva kome se teži. Međutim, mali su koraci kojima se Hančani ka tom cilju kreću. Godinama jedan te isti kulturni sadržaj koji se nudi posetiocima, nedostatak uređenih puteva ka najvećim prirodnim potencijalima za razvoj turizma, Kukavici pre svega, ali i Jovačkim jezerima, spomeniku prirode, jeda su od razloga za to, ali i skromni smeštajni kapaciteti u ugostiteljskim objektima.

Najzanačajniji događaj u Vladičinom Hanu tokom cele godine je muzički festival „Oveload“, nekada „Riload“, koji okuplja posetioce iz Srbije i regiona, dok su ostali lokalnog karaktera. Prema izjavi predsednika Opštine Vladičin Han za medije, ove godine za tri dana održavanja „Overloada“ Vladičin Han je posetilo između 20.000 i 25.000 gostiju. Od tog broja, jedan manji broj su kamperi, koji su svake godine gosti Hančana na sportskom centru, gde imaju gratis boravak i korišćenje bazena. Ostali posetioci, prema podacima Turističke organizacije u Vladičinom Hanu, imaju na raspolaganje manje od 170 ležajeva u ugostiteljskim objektima. U samom gradu su hotel „Turist“, vila „Gracia“ kao i restoran sa sobama na bazenu SC „Kunjak“.

„Iznad restorana su 14 sobe, sa 26 ležaja. Tokom održavanja „Oveloada“ tu su smešteni članovi muzičkih grupa koje nastupaju. Restoran ne radi zbog toga što je, izuzev leta, to neisplativo, pa ove godine salu iznajmljujemno samo za privatna slavlja,“ kaže Vladica Dodić, direktor SC „Kunjak“.

Nekoliko godina unazad restoran je davan u zakup, ali se ove godine prekinulo sa tom praksom, pa gosti koji borave na bazenu, ili bi, evenutualno, turisti na putu za Grčku napravili pauzu i tu prespavali, tu mogli da kupe samo brzu hranu i dobiju piće. Međutim, od prolaska auto-puta Koridora 10 kroz periferiju Vladičinog Hana, za razliku od magistrale koja ide kroz samu varoš, odakle se vidi komplesk sportskog centra sa bazenom, ređe su i posete bazena. U tom pogledu na dobitku je vila „Gracia“, koja pored smeštaja poseduje i sopstveni restoran u blizini koridora, koji u sklopu sopstvene ponude na internetu, promoviše i blizinu bazena. Tu su i aprtmani „Vrla“, u centru grada hotel „Turist“, u Žitorađu „Fontana“, „Šajkača“, „Ela ela“ i još par registrovanih prenoćišta u okolini.

Zbog toga se ovih godina u vreme „Overloada“ tražio krevet više, kada su i oni neprijavljeni izdavali sobe za prenoćište. Turistička organizacija u Vladičinom Hanu, koja radi pri Centru za kulturu , nedavno je objavila javni poziv za fizička lica da izvrše kategorizaciju ugostiteljskih objekata u kojima pružaju usluge smeštaja. To mogu da učine uz stručnu pomoć TO u ovom mestu, ili se mogu obratiti Minsitarstvu turizma.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.