Spajanje razreda u jedno odeljenje i početak školske godine?

Vest o spajanju više razreda u jedno odeljenje od 1. septembra uzburkala je prosvetare. Dok u Ministarstvu prosvete tvrde da zbog spjanja odeljenja neće biti zatvranja škola, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije za početak školske godine najavljuje štrajk oko 500 škola od Novog Sada do Vranja. Kako prenosi „Politika“, u tom sindikatu kažu da uopšte nisu znali da se sprema pomenuta izmena zakona i da će jedan od zahteva štrajkača biti da država više ne donosi nikakve izmene zakona bez prethodnog socijalnog dijaloga tj. dok ne obavesti prosvetare.

Direktori osnovnih škola u toku protekle nedelje , kako piše „Politika“, nadležnim školskim upravama dostavljali su predloge formiranja odeljenja u Srbiji. Da li će i kako razredi biti spajani, znaće se u drugoj polovini ovog meseca.

Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, je za isti list rekao „da je mogućnost spajanja različitih razreda u kojima ima po nekoliko učenika predviđena poslednjim izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, naglašvajući da je predlog došao od zaposlenih u školama.“ On je rekao i to da je takav vid nastave već bio zastupljen u mnogim školama i do sada i da ima dugu tradiciju u sredinama sa malim brojem učenika. Međutim, pojedini sindikati su protiv takve odluke koja bi dovela do spajanja različitih razreda i kod starijih učenika osnovnih škola, što će „dovesti do srozavanja kvaliteta nastave.“

U ministarstvu tvrde da kombinovani vid nastave neće dovesti do gašenja škola, niti da postoje značajne razlike u uspehu učenika u takvim odeljenjima, da to nije obaveza i da li će odeljenja biti spajana ili ne, razmatraće direktorio sa svojim stručnim timovima. Prema novom zakonu, ako se spajaju dva razreda odeljenje će moći da ima do 15 učenika, ako su zajedno tri ili više razreda onda će broj đaka biti do 10.

„Kombinovano odeljenje je pogodna sredina za razvijanje samostalnosti i kreativnosti đaka, individualnog pristupa nastavi, tematskog planiranja, integrativnog i kooperativnog učenja, a smena direktne i indirektne nastave i kombinacija različitih oblika rada čine je dinamičnijom i raznovrsnijom,“ rekao je Pašić za „Politiku“.

Prema podacima Ministarstva prosvete u Srbiji postoje 1.264 osnovne škole, gde je 11 matičnih osmoletki sa 10 i manje učenika i ni jedna u prethodnim godinama nije ugašena, ali je možda ugašeno neko izdvojeno odeljenje koje se opet otvara kada ima dece. Odluku o kombinovanim odeljenjima, na predlog direktora, donosiće školske uprave, na čiju odluku direktori mogu da se žale ministarstvu koje je u obavezi da u roku od pet dana dodnese odluku. Izmenama istog zakona, data je mogućnost predškolcima u seoskim sredinama da mogu da pohađaju predškolski pripremni program u seoskoj školi, ukoliko je predškolska ustanova previše udaljena.

Na sve to, sindikati kažu da se ovom odlukom vraćamo u 19. vek. U najavi štrajka, USPRS će tražiti povećanje plata nastavnika i domara i smanjenje broja učenika u odeljinjima na maksimalno 24.

U opštini Vladičin Han postoje četiri osnovne škole, a od toga dve su u seoskim sredinama, koje ujedno imaju i najmanji broj đaka. Zaposleni se možda ne plaše gašenja škola, već otpuštanja, a već imamo nezvanične podatke da je „rezanje“ počelo od administracije.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.