Šta je potrebno da država Ani pruži šansu za život?

Autor: Lj. Pavlović

„Ana nema mnogo vremena da čeka. Ona boluje od Friedreich’s ataxia, ultraretke genetske, neurološke i progresivne, jedne od najtežih bolesti na svetu koja se proširila na sve delove organizma, svaku ćeliju! Za svojih 28 godina iskusila je i prošla je kroz sve moguće i nemoguće protokole, dočekala pronalazak novog molekula od kojeg bi imala koristi, što je možda njena poslednja šansa. Može ga dobiti sutra ili za šest meseci ili nikada, na kraju je, ili na početku svog terapijskog puta, ili će živeti ili svoditi račune, shvatili smo. Ona je duže od godinu dana na @rfzo.srbija listi čekanja, ćute svi, na naše dopise odgovora nema, poštovana @sanjaradojevicskodric.“

Ovo je status koji se od jutros masovno deli među Hančanima na društevnim mrežama.. Sigurni smo da će ovu sjajnu devojku, borca, intelektualku, „Crni biser“, pesnikinju i još mnogo toga, podržati svi oni koji su barem jednom naišli na jedno slovce napisano o njoj. O devojčici koja se sa svega devet godina suočila sa nepoznatom dijagnozom sa jednim zastaršujućim epitetom – neizlečiva. Ta devojčica je sve svoje nade i strahove utkala u stihove više zbirki pesama i postala poznata kao -Ana Ilić, devojka sa zvezdanim očima. Zvezde u Anininim očima još uvek sjaje istim žarom. Vezana za kolica i sa nizom pratećih bolesti uz Fridrajhovu ataksiju, ona je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nišu. Aktivna je u mnogim organizacijama osoba sa invaliditetom, retkim bolestima, ima svoj blog o tome i o Ani i njenim interesovanjima i radu možemo još danima. Krase je vedar duh i intelekt, koji ni teška bolest nije mogla da joj oduzme.

Ana ima samo 28 godina.Hoće li joj država svojom papirologijom, birokratijom i demagogijom uskratiti pravo na život, dok nas zasipa brojkama o tome koliko je uložila u lečenje bolesnih? A Ana je na jednom predugačakom spisku samo jedna od onih koji čekaju.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.