Stojan Angelovski i njegovo „carstvo kaktusa“

Autor: Ljiljana Pavlović

Stojan Angelovski, Hančanima poznat kao Coca, ima jedan od najlepših i retkih hobija – uzgajanje kaktusa. Za 20 godina uspeo je da sakupi kolekciju sa više od 350 vrsta. Sada ima oko 700 saksijica i jedan je od retkih u našem kraju sa tolikim brojem obvih prelepih biljčica.

„Počeo sam tako što sam dobio na poklon nekoliko kaktusa, dok smo radili u Kraljevu. Pošto gajim i bonsai, čak duže od kaktusa, na jednoj izložbi u Nišu sam video jednu gospođu sa tezgom punom katusa i, to je bila ljubav na prvi ubod,“ u šali kaže Coca.

Omiljene vrste kupovao je na sajmovima cveća u Nišu i Beogradu a onda je „došao“ internet i olakšao mu nabavku. Preko grupa na fejs buku bilo je i razmena, a nakon nekoliko godina uzgoja, Coca je počeo kaktuse da seje.

„Sejanje kaktusa je spor i veoma zahtevan proces ali, ko voli, nije teško. Na početku sam kupovao sve što sam mogao, ali vremenom sam shvatio da moram da se opredelim koje kaktuse želim i da kolekciju koju imam, prilagodim uslovima koje imam,“ kaže on.

U kolekciji najviše ima astrifitume, koji mogu da budu različitih oblika od valjkastih i okruglih do onih pljostanit sa malo bodlji, a zajednički im je prelepi levkasti cvet, najčešće žute boje. Gimnokalicijumi, ili japanski kaktus, su kuglasti ili kratko stubasti kaktusi sa cvetom na temenu koji može da bude u raznim bojama a vrsta je koja nije puno zahtevna za gajenje. U raju kaktusa ne zaostaju ni rebucije, mali, šareni kaktusi okuglastog oblika, poreklom iz Bolivije i Argentine, koji predivno cvetaju. Ima i nekoliko vrsta čuvarkuća i sukulenatnih vrsta biljaka.

Kaktuse je neophodno pažljivo zalivati tokom godine. Na proleće to je na sedam do 10 dana, kada su najveće vrućine na četiri, na jesen na 10-14 dana a od kraja oktobra pa do marta, ne treba ih polivati. Tokom zime bi trebalo da budu u hladnijoj prostoriji, do nekih 10 stepeni celzijusa jer, u suprtonom, na toplom, mogu da počnu da menjaju oblik, pa umesto loptastih, dobijete izdužene biljke. Kaktuse je neophodno da presadite jednom u dve ili tri godine i onda ne zahtevaju posebnu prihranu, budući da ne rastu intenzivno. U celom ovom lepom poslu, Coci pomaže i supruga, Valentina. Dok je bio dva meseca u bolnici zbog operacije srca, ona je brinula i o njima kao i o njemu. Baki i deki sada pomažu i unuci: Vuk, Danilo i David.

Pored uzgoja kaktusa, Coca ima i druge hobije. Jedan od njih je akvaristika a druga – kuvanje. Ni sam nije znao da kuvanje može da mu postane strast, sve dok nije počeo sa pasuljem, i tu shvatio da pasulj uopšte nije „prost“.

„Pošto sam penzionisan i sedeo kod kuće, želeo sam da pomognem supruzi i da ne čekam da ona dođe s posla i sprema ručak. Počeo sam sa pasuljem i shvatio da uopšte nije jednostavno skuvati dobar pasulj. Treba tu strpljenja, umeća i ljubavi prema svemu što se radi. Sada mogu da se pohvalim da od unuka dobijam komplimente da najbolje kuvam, pa čak i od supruge,“ priča nam Coca.

Da penzionerski dani, čak i onda kada oni prerano dođu i nedostaje nam sve ono što nam je do juče život činilo drugačijim, mogu da se lepo i korisno organizuju, pokazuje ovaj čovek. Svi ti njegovi hobiji, svedeni su na meru koja mu pričinjava zadovoljstvo i ispunjavaju život.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.