Susretima sela, kupovinom kuća i mini-busa za prevoz starijih, resorno ministarstvo u borbi za srpska sela

Autor: Nina Pavlović

Veliki broj srpskih sela odavno je zaćutao. Ne čuje se ni dečji smeh, ni plač. Tek po koji starački glas iz daljine, ako može da dopre preko brda do prvog komšije. Tako je već decenijama u brdsko-planinskim naseljima. Bez puta, autobusa, zdravstvenih ambulanti i škola, ljudi su ih polako napuštali. Retkost su mladi koji su tamo ostali – samo oni koji nisu imali kud i stariji, neki zato što nisu želeli da napuste dom u kome su život proveli, neki, jer nemaju kome.

Ministarstvo za brigu o selu prošle godine je pokrenulo akcije na njihovom oživljavanju, kroz više programa. Kupovina seoskih kuća za mlade i susreti sela, neke su od njih. Nada za retke meštane ruralnih područja je nedavna vest da će ministarstvo nabaviti mini-buseve za prevoz do gradskih sredina, da bi stariji mogli da dođu do domova zdravlja, prodavnica …

Opština Vladičin Han nedavno je sa Ministarstvom za brigu o selu potpisala ugovor o organizovanju „Miholjskih susreta sela.“ Manifestacije će biti organizovane u 1.289 sela širom Srbije od 1. jula do kraja decembra. U opštini Vladičin Han ona će biti u Žitorađu, 3. jula.

„Na susretima sela mogu učestvovati sva sela sa teritorije naše opštine. Pripremljen je bogat program u okviru koga se posebno izdvaja takmičenje u pripremi gastronomskih specijaliteta juga Srbije – žitorađske mućkalice. Cilj manifestacije jeste okupljanje domaćina i domaćica iz hanske opštine i predstavljanje njihovih gastronomskih proizvoda. U kuhinjici pod otvorenim nebom, renomirani kulinraski majstori pripremaće specijalitete po tradicionalnim receptima,“ saznali smo od nadležnih.

Pored takmičarskog, pripremljen je i zabvani deo manifestacije i sportska takmičenja u šahu, basketu 3 na 3, stonom tenisu, kao i u narodnim igrama, nekada popularnim na seoskim okupljanjima o praznicima: skok u dalj, iz mesta, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca.

To će biti drugi po redu „Miholjski susreti sela“ koji se organizuju u opštini Vladičin Han, koje je u potpunosti podržalo resorno ministarstvo i lokalna samouprava. Prvi su održani protekle godine u Repincu. Ove godine za organizovanje susreta Ministarstvo za brigu o selu jedinice lokalnih samouprava u Srbiji podržaće sa po pola miliona dinara.

Još jedna podsticajna mera za oživljavanje sela je dodela sredstava za kupovinu seoskih kuća mlađim bračnim parovima. Prošle godine Biljana Radenković sa porodicom je dobila 10.000 evra za kupovinu seoske kuće. Akcija se nastavlja i ove godine, tako da je Ministrstvo za brigu o selu opredelilo 500 miliona dinara u tu svrhu. Konkurs je otvoren sve do 1. novembra. U Vladičinom Hanu do sada ima nekoliko prijavljenih bračnih parova. Uslovi koje treba da ispune su da nisu stariji od 45 godina, da nemaju nekretninu u svom vlasništvu, da pronađu odgovarajujuću kuću na selu i da se uklope u cenu od 10.000 evra, u dinarskoj protivrednosti. Tu, kako kažu u lokalnoj samouprvai, u potpunosti mogu da računaju na pomoć opštinskih službi prilikom prikupljanja dokumentacije i konkurisanja, te pozivaju zianteresovane da se prijave. Pored bračnih parova, mogu da konkurišu i vanbračni kao i samohrani roditelji. Sredstva će biti dodeljivana po redosledu prijavljivanja i to je prilika da oni koji nemaju rešeno stambeno pitanje, a žele da započnu život u seoskom domaćinstvu, iskoriste priliku i dobiju sosptveni krov nad glavom.

Ministarstvo za brigu o selu aktivnu podršku lokalnoj samoupravi u Vladičinom Hanu ove godine pružiće i kroz dodelu sredstava za nabavku mini-busa, za prevoz starijih stanovnika na relaciji selo-grad. Prevoz će se obavljati po utvrđenom rasporedu, na osnovu preporuke saobraćajnog inspektora, kako bi oni kojima je prevoz potreban, mogli da dođu do grada. Vrednost donacije je oko 700.000 dinara.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta „Pogled na Vladičin Han“, sufinansiran iz budžeta Opštine Vladičin Han. Stavovi izneti u tekstu ne izražavaju stavove nevedene institucije.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.