Šumsko gazdinstvo iz Vranja lane podnelo 78 prijava protiv poznatih počinilaca i 20 više protiv NN lica

Autor: Lj. Pavlović

Bespravna seča šuma na jugu Srbije poslednjih godina je alramantna. Lopovi, opremljeni vozilima i mašinama i alatima brzo i efikasno deluju, iza sebe ostavljajući pustoš, posebno na privatnim posedima u retko naseljenim selima, kakva je većina brdsko-planinskih u Pčinjskom okrugu. Uigranim šemama prodaju plen, pa čak i onda kada vlasnici šuma znaju ko ih je pokrao, koji su i često i široj javnosti poznati, ostaju nekažnjeni zbog nedostatka svedoka.

Krađa šuma nije evidentna samo u privatnim posedima, već i u džavnim šumama. U toku prošle godine Šumsko gazdinstvo iz Vranja podnelo je ukupno 176 prijava za bespravnu seču šuma u iznosu od 2.571,62 metra kubna.

„Za bespravnu seču u 2023. godini Šumsko gazdinstvo „Vranje“ Vranje podnelo je 78 prijava protiv poznatih počinioca i 98 prijava protiv nepoznatih počinilaca. Od ukupnog broja podnetih prijava, nadležnom Osnovnom javnom tužilaštvu podnete su 62 prijave, nadležnoj policijskoj stanici 92 prijave, a nadležnom prekršajnom sudu 22 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka,“ obavestio nas je u ime JP „Srbija šume“ Igora Braunović, v. d. direktor.

Prema podacima tog JP, pred nadležnim tužilaštvom i sudom okončano je ukupno 35 postupaka, dok su ostali u toku. Ukupna zapremina bespravno posečenog drveta u toku 2023. godine je 2.571,62 metar kubni.
„Što se tiče šuma sopstvenika, privatnih šuma, u pružanju stručno savetodavnih odnosno stručno-tehničkih poslova izvršeno je 39 stručnih uviđaja i podneto 105 obaveštenja prijava Republičkoj šumarskoj inspekciji na dalje postupanje,“ podaci su JP „Srbija šuma“.
Inače, tokom 2023. godine u Pčinjskom okrugu pošumljeno je 77 hektara. Za 2024. godinu planirano je pošumljavanje većih površina, tačnije 173,47 hektara.

Ilustracija: pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.