Surdulica pamti i nastradale u Specijalnoj bolnici i Staračkom domu

Autor: Lj. Pavlović

Poslednjih dana bombardovanja, u Specijalnoj bolnici za lečenje plućnih bolesti i Staračkom domu u Surdulici ubijeno je 19 osoba, dok je na desetine bilo povređeno. Sa četiri projektila u noći između 30. i 31. maja 1999. godine, NATO alijansa gađala je Sanatorijum i Starački dom.

Bežeći od „Oluje“ 1995. godine, izbeglice iz Like i Korduna utočište su na kraju našli na jugu Srbije, u Belom Polju, i nejasno je zbog čega su tokom bombradovanja premešteni u bolnicu. Na spisku poginulih su: Bosiljka Malobabić sa ćerkom Milenom i sinovima Radetom i Milenkom, Dušan i Milica Manojlović, Mila Slijepčević, Slavko Popović, Dragić Napijalo, Bogdanka Janjanin, Petar Budisabvljević, Rade Žigić, Đorđe Pavković, Danica Malešević, Milanka Vučković. U staračkom domu su nastradala starija lica iz Pčinjskog okruga, koja su tu bila smeštena: Bosa Milanović sa Vlasine, Desanka Veličković, iz hanskog sela, Kalimance, Stamen Rangelov iz Božice, iz surduličke i Stana Rašić, iz Krive Feje u vranjskoj opštini.

Neke od žrtava, usled razorne moći projektila, nisu mogle da budu identifikovane. Posmrtni ostaci izbeglih iz Srpske Krajine, sahranjeni su na groblju u Masurici.

.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.