Svetosavska nedelja uz besedu i tradicionalnu muziku „Izvora“

Autor: Lj. Pavlović

Intonacijom himne Svetom Savi u izvođenju hora „Maternja melodija“ sa Milnaom Simonovićem kao dirigentom započelo je veče u znaku Svetosavlja, uz besedu i koncertom tradicionalne muzike vranjske grupe „Izvor“.

„Mnogo se govorilo i pisalo o Svetom Savi, pa opet njegov lik i delo nisu iscrpljeni, niti mogu biti, jer je on živeo za večnost koju je i dostigao uz blagodaću božjom. Hršćanstvo nije bilo nepoznatom među Srbima ni pre Svetoga Save, ali zahvaljujući njegovoj pastirskoj revnosti u prosvećivanju naroda, Jevanđeljem Hristovim, pravoslavlje je u njegovo dane prožmalo i duhovno preporodilo narodno biće i osposobilo za stvaranje i negovanje autentične hrišćanske kulture. Pojam Svetosavlja upućujena na duhovnu zrelost našeg naroda i na njenjegovu pravoslavljem nadahnutu prosvetu i kulturu, nerasdkidovo vezanu za izuzetnu ličnost i prosvetiteljsku delatnost Svetitelja Save,“ rekao je u besedi, povodom obeležavanja Svetsoavske nedelje, teolog Danijel Anđelković, kojoj su prisustvovali najviši predstavnici opštinske vlasti i crkve.

Malobrojnoj publici predstavila se i etno grupa „Izvor“ iz Vranja, tradicioanlnom muzikom.

Članovi „Izvora“ okupili su se 2004. godine i do danas nastupaju u istom sastavu. Jedina su grupa koja se bavi etno muzikom na ovim prostorima. Na njihovom repertoaru, pored interpretacije tradiocinalnih pesama iz Sbije – posebno iz vranjskog kraja, su i one sa srodnih muzičkih prostora, iz Makedonije, sa Kosova i Metohije, Bugarske i to na starim instrumentima. Za 20 godina postojanja i uspešnog rada nastupali su u gotovo svim evropskim zemljama.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.