U Domu zdravlja organizovani preventivni pregledi, ljudi zainteresovani jer redovnim putem do nekih službi se teško stiže

Autor: Lj. Pavlović

Za žene starije od 40 godina danas je u Domu zdravlja u Vladičinom Hanu organizovan preventivni ultrazvučni pregled dojke, a za muškarce starije od 49 godina, prostate, bez zakazivanja. Velikih gužvi nema, ali zainteresovanih ima, naročito muškaraca, koji teško mogu na kontrolne preglede na vranjskoj urologiji, ili pak u ZC Surdulica, gde samo povremeno dolazi specijalista iz drugog mesta.

Stojan Nikolić kaže da je danas iskoristio priliku za pregled bez zakazivanja, čisto preventive radi jer, kako kaže, zdravlje ga dobro služi, a kod urologa nije bio oko pet godina. Međutim, Staniša Savić koji se leči od bolesti prostate, ne može na kontrolni pregled već nekoliko meseci.

„Bolujem od prostate, došao sam da proverim stanje. Trebalo je još pre nekoliko meseci da idem na kontrolu i nisam uspeo. Ne može da se zakaže. Mislim da su u Vranju ostala samo dva lekara na urologiji, jer je jedan nedavno preminuo“ kaže on za Vesnik017.

U sličnoj su situaciji mnogi pa, iako tako često iz zdravstvene struke apeluju na stanovništvo da je prevencija važna, malo je vajde od toga kada, posebno na jugu, nedostaju specijaliste u gotovo svim oblastima medicine, kao i opreme, a najteže je sa urologijom. Zbog toga su mnogi prinuđeni da plaćaju preglede u privatnim ordinacijama, često kod istih lekara koji su i u državnoj službi, ili da zbog finasijske siruacije, jednostvano, ne idu.

Prevetnivne preglede u Domu zdravlja u Vladičinom Hanu obavljaće dr Slobodan Novković i dr Lidija Milošević na Dispanzeru za žene i dr Predrag Stojanović na internoj medicini sve do 16 časova. Preventivnim pregledima, ističu nadležni u DZ, mogu se dijagnostifikovati rani stadijumi karcinoma, pa će oni kod kojih se sumnja na bolest, biti upućeni na dodatnu dijagnostiku.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.