Naši studenti na razmeni u Italiji

Autori: Nina Simonović, Mina Pešić, Veljko Živadinović, Nikola Vujović, Nina Pavlović.

Više od 40 mladih iz čitave Evrope vratilo se nadavno sa Sicilije sa velikom količinom novog znanja, prijateljstava i uspomena koje će pamtiti celog života. Na projektu Erazmus+ , „Od ideje do realnosti“ učestvovali su mladi iz Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Španije, Poljske i Italije. U omladinskoj razmeni Srbiju su predstavljali Nina Simonović, Mina Pešić, Veljko Živadinović, Nikola Vujović i Nina Pavlović. Razmenu im je omogućila Alijansa omladinskih radnika iz Vranja, a ugostili su ih izuzetni domaćini, EUducation Italy.

Naši studenti na Siciliji

„Jedna zanimljivost je da se pre razmene nismo poznavali, što je zahtevalo potpuni izlazak iz zone komfora. Zapravo, naš nacionalni tim iz Srbije se toliko zbližio kroz projekte na kojima smo radili ovih nedelju dana, da već planiramo sledeće okupljanje u Srbiji,“ kažu mladi učesnici.

Tokom nedelje ispunjene produktivnim radionicama i igrama za jačanje veza, učesnici su naučili kako izgledaju pojedinačni delovi Erasmus+ projekta , „Od ideje do realnosti“ , kako kreirati koncepte i definisati profile učesnika u projektu. 

Aktivnosti su uključivale enerdžajzere, oksfordsku debatu, prezentacije koje su pripremili nacionalni timovi i scene zasnovane na scenarijima iz stvarnog života, predstavljajući učesnike sa manje mogućnosti. Razmena je omogućila učesnicima da se približe lokalnoj zajednici. Izlet u Milazzo omogućio je učesnicima da predstave Erazmus+ program stanovnicima grada.

Kulturne večeri bile su ispunjene mnogim informacijama o načinu života u drugim zemljama i o njihovoj kulturi, muzikom, igrom i pevanjem. Kulturne večeri omogućile su učesnicima da nauče više o kulturama i običajima drugih zemalja, što ih je još više integrisalo.

Kao rezultat toga, projekat je razvio preliminarne projektne strategije koje će učesnici dostaviti organizacijama koje ih šalju na razmenu. Učesnici su kreirali i kreativni video o Erazmus+ programu, koji će organizacijama poslužiti kao materijal za širenje misije i vizije projekta. Učesnici su takođe naučili inovativne nastavne metode i prakse. Projekat je omogućio učesnicima da razviju meke veštine – timski rad, nezavisnost, upravljanje vremenom, komunikaciju, međuljudske veštine, liderstvo i kreativnost.

Razmena je održana u periodu od 19. do 26. septembra 2023. godine. Projekat se realizovao u Italji, na Siciliji, u malom mestu Tindari.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.