U hanskoj opštini za osnovce i ove godine besplatni udžbenici, nasleđeni od lane

Autor: Lj. Pavlović

Učenici sve četiri osnovne škole u opštini Vladičin Han i naredne školske godine imaće na raspolaganju besplatne udžbenike. To nam je potvrdila Milena Milosavljević, sadašnja zamenica predsednika Skupštine opštine Vladičin Han. Od nje je potekla inicijativa da se osnovcima obezbede besplatni udžbenici „Kavčić“ fondacije, kada je u lokalnoj samoupravi obavljala posao predsednikove savetnice. Da li će ih deca maksimalno iskoristiti i u predstojećoj školskoj godini, ili ne, i tako njihove porodice uštedeti barem par hiljada dinara, krajnji sud će ipak dati nastavni kadar. A otpora, koga je prošle godine i te kako bilo, ima i sada.

„Učenici će i za narednu školsku godinu dobiti besplatne udžbenike, s obzirom na to da se oni, obezbeđeni prošle godine, vraćaju školama. Oni koji su oštećeni, biće zamenjene novim, kao i radni udžbenici, za niže razrede. Za to će novac biti izdvojen iz opštinskog budžeta, ali koliko će to biti, još uvek ne znamo,“ rekla nam je Milosavljevićeva.

Prema njenim rečima Opština će isfinansirati i kupovinu dodatnih knjiga za decu iz socijalno ugroženih porodica koja iz Ministarstva prosvete dobijaju samo udžbenike iz osnovnih predmeta.

Međutim, i ove godine se ponavlja bojkot „Kavčićevih“ knjiga od prošle godine, kada su na kraju, ipak, mnoge škole popustile pod pritiskom roditelja i nekako prihvatile većinu od ponuđenih gratis knjiga. O tome su nas već informisali neki roditelji, uz staru molbu da im imena ne pominjemo. Da je tako, potvrđuje i naša sagovornica.

„Ima slučajeva i sada da neki prosvetni radnici, baš kao i prošle godine, nisu želeli da prihvate besplatne udžbenike iz svojih predmeta,“ kaže Milena Milosavljević, uz objašnjnje da ti besplatni udžbenici imaju dozvolu ministarstva da se štampaju, što znači da ispunjavaju sve propisane kriterijume, a da prosvetari gube iz vida koliki je izdatak kupovina knjiga za većinu porodica, naročito za one sa više školaraca.

Da li zahvaljujući izbornoj godini, ali lane se opština Vladičin Han našla među retkima u Srbiji čiji su osnovci dobili besplatne udžbenike. Vođeni devizom da im je „neko nešto dao“, iako svakako sve što se radi i gradi pa i daje, kako je i sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, povodom te teme rekao, građani plaćaju sami iz sopstvenog džepa kroz neki vid davanja državi, roditelji su bili zadovoljni, što je ipak bio i dobar politički marketinški potez. Svako je olakšica porodicama kada treba iskeširati i do 150 evra za komplet udžbenika samo za jedno dete, pa makar to bilo i u ratama.

Protekle godine iz opštinskog budžeta izdvojeno je 9,3 miliona dinara za kupovinu knjiga Fondacije „Kavčić“, za 1.300 učenika osnovnih škola i još 300 kompleta je doniralo resorno ministarstvo. Oni su štampani po ceni od oko dva dinara po stranici, što je daleko pristupačnije od knjia stranih izdavača koje preferiraju pojedini prosvetni radnici. Ove godine, izdvajanje lokalne samouprave u te svrhe će bez sumnje biti daleko manje.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.