U Pirotu izlivanja azota, u Surdulici strah od istog iz fabrike

SURDULICA – Povodom izlivanja azota u Pirotu, kada se vagon izvrnuo prilikom transporta, o štetnosti tog gasa i pitanju da li je neophodan, oglasili su se iz Udruženja „Eko Surdulica“ iz tog mesta. Oni pitaju šta sadrži dim koji skoro svakodnevno obavija Surdulicu i koliko svakodnevno „Knauf“ ispušta amonijak u atmosferu tokom procesa proizvodnje kamenene vune.

„Uvezeni amnojnijak koji se prolio kod Pirota je trebalo da bude iskorišćen za proizvodnju veštačkih đubriva u fabrici „Zorka“ iz Šapca. Za sada je proglašeno vanredno stanje a hospitalitovana je 51 osoba, usled posledica trovanja amonijakom. Kada pitamo struku, ona je oduvek imala rešenje da se ne koriste ti izuzetno štetni gasovi,“ kaže Daniela Mihajlović, predsednika „Eko Srdulica“.

„Organsko đubrivo iz kompostiranja biomase koju imamo još i da proizvodimo biogas, je skoro pa identično ruskom gasu. Samo žetveni ostaci na njivama koje seljaci ujesen zapale i dodatno zagađuju vazduh su dovoljni da nadomeste kompletnu količinu ruskog gasa koju godišnje uvezemo. Takav biogas je digestat koji čini najkvalitetnije organsko đubrivo za njive, bašte, hortikulturu… Takođe, i organski deo komunlanog otpada, otpada iz industrije prerade voća i povrća, stajnjak, rezidbeni ostaci, ostaci hrane iz restorana “ kaže profesorka Dragana Đorđević, doktor hemijskih nauka, ekološki aktivista.

Prema njenim rečima, iz svega toga možemo da proizvedemo toliko struje i da izvozimo.

„Međutim, mi volimo stadione, volimo ugalj i da se trujemo , volimo da uvozimo struju. Nama treba hemija. Jednostavno, volimo da se trujemo,“ veli ona, dodajući da bi hteli i rudnike litijuma, sa hiljadama tona dnevno koncentrovane sumporne kiseline koja će oticati Srbijom.

Iz „Eko Surdulice“ pitaju nadležne ekologe, ako se vrše merenja zagađenja vazduha u toj opštini, šta se nalazi u dimu nad gradom i šta građani udišu? Oni ukazuju na veliki porast broja obolelih od maligniteta, čak i među decom. Takvu situaciju povezuju sa ispuštanjem otpadnih gasova iz fabrike „Kanuf“, čime se već godinama zagađuje životna sredina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.