U Prekodlcu održan pomen Tetovskim mučenicima

U Prekodolcu kod Vladičinog Hana danas je obeležno 79 godina od stradanja desetorice Srba iz Tetova, u Makedoniji. Kod spomenika žrtvama bugarskog terora 1943. godine, održan je pomen i položeno cveće.

Bugarski okupatori su 1943. godine uhapsili pripadnike srpske nacionalnosti u Tetovu, od sveštenika, učitelja pa do seljaka. Među njima je bio nekadašnji Petar Starčević, šef žandarmerije u Kraljevini Jugoslaviji. Nakon mučenja u tadašnjoj policijskoj stanici, oni su pobijeni. O zverstvima bugarske vojske svojevremeno su svedočili i neki od žitelja hanske opštine, koji su takođe u to vreme bili u zatvoru. Tela stradalih Srba iz Makedonije je lokalno stanovništvo je sahranilo na prekodolskom groblju, gde je kasnije podignut i spomenik.

Dugi niz godina žrtve su ostale zaboravljene, jer je obeležje o njihovom stradanju bilo zaraslo u korov. Tek pre neko vreme je, nakon rasčišćavanja, pronađen i obnovljena tradicija obeležavanja ovog značajnog datuma. Stariji svedoče da su u posleratnom period godinama tu dolazile porodice ubijenih Srba iz Tetova.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.