Zbog Svetog Luke i Noći veštica javnost danima u sukobu na društvenim mrežama

Prema crkvenom kalendaru, danas se u pravoslavnom svetu obeležava praznik, Sveti Luka. U našem narodu ovaj praznik se vezuje za najavljivanje zime i snega. Mnoge porodice ga obeležavaju kao krsnu slavu, ali ga kao svog zaštitnika slave i lekari, farmaceuti pa i obrazovne ustanove.

Na današnji dan u mnogim katoličkim zemljama, proslavlja se Noć veštica, praznik posvećen mrtvima. Korene vuče iz keltskog doba. Smatra se da su irski i škotski migranti običaj proslave Noći veštica preneli u Ameriku, a zatim se on proširio i na druge zapadne zemlje.

Od pre neko vreme i u našoj zemlji se obeležava ovaj praznik. Deca se maskiraju u čudovišta, uz obavezno dubljenje bundeva, u istom stilu, u kojima gore sveće i postavlaju se na ulaznim vratima. Već nekoliko godina na društevnim mrežama zbog toga u ovo vreme počinje prepucavanje između pristalica crkve i onih koji zagovaraju proslavu Noći veštica – da li je to satanistčki običaj ili ne, da li nam zapad kvari decu, uz obavezno isticanje da smo mi pravoslavci i da imamo svoje praznike. Na sceni, kako to obično i biva kod nas, mnogo je argumenata za i protiv sa obe strane, ne ostavljajući mogućnost izbora onoj drugoj.

„Sada kao roditelj školarca smatram da je ovo velika tragedija društva. Sveti Sava, Sveti knez Lazar, Sveta Petka, Sveti Luka i Sveti Petar cetinjski (kojima se molimo za zdravlje i „sreću“) padaju u senku na današnji dan,“ napisao je Dejan Veličković, starešina Crkvene opštine Vladičin Han.

Da li je ovo još jedan novi trened sa zapada, koje je celo društvo proteklih decenija unazad slepo sledilo i oberučke prihvatalo, novi vid pomodarstva, nešto mračno i satanističko ili čista zabava?

Fotografije – pixabay

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.