U srednjim školama u Hanu više upisnih mesta za učenike prvog razreda u odnosu na broj malih maturanata

Malu maturu ove školske godine polagao je 181 svršeni oosnovac, iz četiri osnovne škole sa teritorije opštine Vladičin Han. Dve srednje škole u Hanu imaju mesta za upis ukupno 210 učenika prvog razreda. U Tehničkoj školi upisuju ukupno 150 đaka a gimnazija 60. To je za 29 učenika više u odnosu na broj onih koji su sada završili osmi razred.

„U Tehničkoj školi gotovo svake godine imamo dovoljan broj đaka, ali ove godine ima manje malih maturanata, u odnosu na prethodne. Međutim, oko 15 odsto učenika naše škole dolazi iz susednih opština,“ kaže Lovorka Dragojlović Jović, pedagog te škole.

Do pre izvesnog vremena, veliki broj učenika iz surduličke opštine je upisivao gimnaziju u Hanu. Međutim, kasnije su i oni dobili odobrenje ministarstva za otvaranje nekoliko odeljenja gimnazije sa istim smerovima, pa je i broj onih koji dolaze u Han na školovanje opao. Što se tiče Tehničke škole u Hanu, iako je imaju i Vranje i Surdulica, hanska se trudi da sa novim obrazovnim profilima prati zahteve tržišta rada, zbog čega je upisuju đaci koji ne planiraju da se dalje školuju nakon srednje škole i biraju neki od zanata, ili smerove na dulanom obrazovanju, gde se lakše i zapošljavaju. Isto tako, ta škola ima određene pogodnosti za učenike koji putuju – organizovan prevoz, ali i dodatanu finansijsku pomoć za one učenike kojima je to potrebno.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.