U Surdulici počele svečanosti povodom 100 godina od osvećenja Spomen kosturnice

Autor: Lj. Pavlović

Sinoć je povodom obeležavanja 100 godina od osvećenja Spomen kosturnice u Surdulici kao i obeležavanju gradske slave Sveti surdulički mučenici, otvorena izložba Istorijskog arhiva iz Vranja u Surduličkom kulturnom centru. Sutra, na navečerje slave u crkvi Svetog Đorđa biće održano bdenje. Centralni događaj obeležavanja ovog velikog jubileja je 29. maj, kada će Surdulicu posetiti patrijar srpski, Porfirije na poziv Eparhije vranjske. Doček je predviđen za 8:30 časova, da bi pola sata kasnije bila služena sveta arhijerejska liturgija. Za 11 je predviđen polazak litija do Duboke doline, jednom od mnogobrojnih stratišta gde su bugarski okupatori od 1915. pa do 1918. godine pobili na hiljade i hiljade Srba, ne samo iz ovog kraja.

„Mošti mučenika prvobitno su bile pohranjene u spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine. Želeći da uništi svaki trag o zločinima iz Prvog svetskog rata, bugarski okupatori 1943. godine su kosturnicu srušili do temelja, a mošti su zakopali na više lokacija u Surdulici. Jedna lokacija bila je na surduličkom Starom groblju,“ podaci su Eprahije vranjske.

Za dan praznovanja Svetih surduličkih mučenika Sveti Arhijerejski Sabor je odredio 29. maj, jer su toga dana 2010. godine njihove svete mošti pohranjene u obnovljenu spomen-kosturnicu.

Fotografija: SKC

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.