Ukoliko se spoje različiti razredi, roditelji će iz Džepa decu premestiti u jednu od dve hanske škole

Osnovnoj školi „Vojvoda Radomir Putnik“ u selu Džep, kod Vladičinog Hana i pre primene najnovijih izmena Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, preti zatvranje. Dobar broj roditelja učenika koji je pohađaju, nezadovoljni su odredbama zakona kojim se predviđaju kombinovana odeljenja učenika od petog do osmog razreda tj. mogućnost spajanja dva ili više razreda u jedno odeljenje. Kažu, ukoliko se to desi, ispisaće decu iz ove seoske škole, jedne od najstarijih na području opštine Vladičin Han i upisaće ih u jednu od dve u varoši. Odluku obrazlažu time da je to jedan vid diskriminacije, da nastavnici neće imati dovoljno vremena da im se posvete ukoliko svaki čas moraju da dele po pola za dva različita razreda, ili čak tri, da su to deca u najosetljivijem periodu života, kada su u pubertetu i kada im treba više pažnje, a pred njima su veliki izazovi – izbor srednje škole i praktično odabir životnog puta. A sve to, uz niži kvalitet nastave, manje vremena za predavanja i međusobnu komunikaciju učenika i predavača, za razliku od dece u gradskim sredinama kojima će nastavnici svu pažnju na času od 45 minuta pokloniti samo njima.

OŠ „Vojvoda Radomir Putnik“

“ Izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kažu da spajanje razreda može da se realizuje tamo gde ima mogućnosti, ali da nije obavezno. U našoj školi takva mogućnost nije primenljiva. Od petog do osmog razreda u matičnoj školi imamo 17 učenika , dok ih je u Manjaku, isturenom odeljeju, petoro. Na vreme smo se obratili nadležnoj školskoj upravi u Leskovcu i očekujemo odgovor i da će razumeti naš zahtev, obzirom na uslove koje smo stavili zahtevu,“ kažu nadlženi iz škole.

Spajanje odeljenja povlači potrebu za manjim brojem zaposlenih. Tako bi u džepskoj školi 16 nastavnika ostalo bez posla. Neko će izgubiti celu normu, neko 50 ili 60 odsto časova. Administracija bi takođe bila smanjena na pola, a kakve rokove postvaljaju nadležni, šef računovodstva neće biti u stanju da ih ispoštuje sa polovinom radnog radnog vremena, ili recimo po 50 odsto u dve u škole, jer to fizički nije moguće, računajući udaljenost škola jedne od druge, kažu odgovorni.

Zaposleni u OŠ „Radomir Putnik“takođe su izrevoltirani spornim zakonom. Najpre, zbog toga što su izmene donete na prečac, bez prethodnih konultacija sa sindikatima, a preti da mnoge od njih ostavi bez posla. Od kada funkcioniše rad prosvetara u više škola na području jedne, pa i više opština, nastavni kadar ove škole suočen je sa problemima kako stići od jedne do druge, s obzirom na to retko ko ima privilegiju da predaje samo u jednoj. Posebno, kada je u pitanju područno odeljenje u Manjaku, od Džepa udaljenom 10 kilometara. Zimi je bilo, kažu, i saobraćajnih nezgoda zbog loše konfiguracije terena i, do pre par godina izuteno lošeg puta. Ipak, nisu odustajali, putovali su zajedno terenskim vozilom i sve ove godine uspeli da održe školu da se ne zatvori,a da oni ne ostanu bez radnog mesta.

U drugoj seoskoj školi, „Vuk Karadžić“ u Stublu direktorka, Negica Ilić nije bila dopstupna na mobilnom telefonu, tako da nismo uspeli da saznamo šta se povodom sprovođenja najnovijih odluka Ministarstva prosvete dešava. Ono što smo mogli da vidimo na zvaničnom sajtu škole je da imaju 260 učenika u 19 odeljenja i 48 nastavnika. Da li su to podaci iz protekle školske godine ili od ranije, teško je reći.

OS „Vuk Karadžić“ u Stublu

Kako je resorno ministarstvo najavilo, konačna odluka o spajanju razreda u 1.264 škola , gde je 11 sa 10 i manje učenika, biće doneta u drugoj polovini ovog meseca. Ukoliko se spajaju dva odeljnenja, moći da ima do 15 učenika a ako su zajedno tri, do 10. To znači da će nastavnik za jedan razred imati 22,5 minuta, dok će za tri razreda imati na raspolaganju po 15 minuta, ukoliko ne zaksni ni minut a čas prethodno zapiše u kancelariji.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.