Vašar u Vladičinom Hanu – pijačni dan na veliko

Na današnji praznik, Svetog Jovana Krstitelja, svake godine se održava vašar u Vladičinom Hanu. Od nekadašnje praznične atmosfere nije ostalo gotovo ništa. Sem luna parka koji tih, vašarskih dana, boravi u Hanu, malo šta ovaj dan izdvaja od običnog petka. Pijačni dan u proširenom sastavu, sa više tezgi i robe, ali istog asortimana kao pazarnim danom. Jedino što petkom ne viđamo, ili retko, jesu korpe od vrbovog pruća, koje su doneli Romi iz Lepenice, poznati po tom zanatu koji je, nažalost, malo cenjen, dok kupci radije posežu za kineskom robom. Najmanje su 700 dinara, a one najveće 2.000 dinara.

Ručni radovi vrednih zanatlija i baka, najviše iz vranjske opštine, poput pleteneih vunenih čarapa, danas su se mogle kupiti za 400 i 500 dinara po paru, dok su prsluci 1.800.

Na uličnim tezgama uobičajen raspored prodavaca – tezga sa knjigama, najposećenija, sa torbicama, samo 500 dinara. Neverovatno, ali za 100 dinara manje nego prošle godine. Zatim, brojanice, ručno pravljeni slatkiši…

Kafane, za sada, poluprazne.

Cene zakupa ove godine su, kažu ulični prodavci, 500 dinara po dužnom metru u centru, dok je cena od rampe ka pijaci i na smoj pijaci, za 100 dinara skuplje. Redodovni prodavci na buvljaku rekli su nam da je to skoro tri puta skuplje nego petkom.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.