Večeras po pravoslavnom kalendaru Srbi slave svoju Novu godinu a Romi islamske veroispovesti Vasilicu

Prema crkvenom kalendaru SPC večeras je Srpska nova godina. U isto vreme u hanskoj opštini Romi, ali samo oni islamske veroispovesti, obeležavaju jedan od svoja dva najveća praznika, Vasilicu ili Vasuljicu.

U Vladičinom Hanu uoči dočeka pravoslavne Nove godine, nema uobičajene predtpraznične gužve, niti na ulicama i prodvanicama, niti na pijaci. Tradicionalno se obežava u krugu porodice ili najbližih prijatelja, uz bogatu trpezu kao i za Novu, koja se slavi svuda u svetu. Mnogi će ove, kako kažu, slavlja redukovati. Organizovanog dočeka, inače, na ulicama nema još od 2000-te.

Iako druge vere i sa nešto drugačijim običajima, nalik onima kod Srba za Božić, Romi slave na veliko. Okupljaju se cele porodice za bogatom trpezom, tri dana, na kojoj se za svakog člana porodice obavezno nađe po guska ili ćurka. Naravno, za one imućnije, dok ostali spremaju manju živinu. Međutim, danas na pijaci nigde se nije videlo da neko prodaje ćurke ili guske, često specijalno gajene za Vasuljicu.

Izgleda da smo ispraćajući staru, uz „trube i fanfare“, i ulaskom u novu, otrežnjeni, shvatili da smo zakoračili u još jednu godinu koja nam, i pored najlepših želja, donosi nove brige. Svake naredne, sve teže. Većini. Novogodišnje iće i piće mnogima je već preselo, sa prvim računima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.