Veći porez na stanove od naredne godine

Tržište nekretnina sve više beleži porast cene kvadrata stambenog prostora, ali i potražnju za stanovima. Stoga, vlasnici stanova u narednoj godini treba da očekuju povećanje stope oporezivanja.

U Vladičinom Hanu, kako saznajemo od nadležnih, sa rešenjima poreza na imovinu za narednu godinu ovaj izdatak će biti povećan za jednu četvrtinu, u odnosu na ovogodišnja. Primera radi, ukoliko je neko za stan od 40 metara kvadratnih ove godine platio porez na imovinu 2.400 dinara, taj iznos će biti uvećan za 600 dinara.

Cene kvadrata stambenog prostora u Vladičinom Hanu proteklih godina beleže veliki rast. Nakon stagnacije stanogrdanje, od vremena socijalizma kada se masovno gradilo, pa do 1999. godine, kada je u Vladičinom Hanu poslednji put podignuta stambena zgrada, ali u privatnoj režiji, pre par godina je ponovo počela izgradnja objekata za tržište, a ove i te kako. Nezvanično, cena kvadrata je oko 1.000 evra. Neki zidaju i van hanske opštine, u većim mestima, sa još većom potražnjom i višim cenama.

Što se kuća tiče, i tu se beleži porast potražnje. Međutim, i pored visokih cena koje traže vlasnici, one retko kada postignu onu traženu. Porodične kuće starije gradnje mogu se naći i, ako se za sadašnje finansijske prilike većine stanovništva može reći, po bagatelnim cenama – po ceni od svega 12.000-13.000 evra, novija gradnja i do 20.000 evra, ali iznos, podrazumeva se, zavisi i od kvadrature, pa često i od lokacije. Ono što je bitno, vlasnike kuća u narednoj godini ne očekuje povećanje poreza na imovinu.

Čitaoci koji žele da podrže rad našeg portala to mogu da učine uplatom na dinarski žiro-račun.
PODACI ZA UPLATU
Primalac: Portal Vesnik017, Sime Pogačarevića 12, Vladičin Han
Svrha upalte: donacija
Broj računa: 205-423569-81

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.